tirsdag 31. august 2010

Det går så bra med barna våre !

Vår hjelpeorgansiasjon HELPERS støtter blant annet barnehjemmet til MAAO i Freetown, Sierra Leone.
Her bor det 10 barn. HELPERS støtter driften av barnehjemmet, samt betaler for to av barna som bor der.

Her forteller Petal og Leif Arild:

"Barna har gjort det kjempe bra på skolen dette året.
Alle har bestått prøvene og har utmerket seg meget bra. Her er resultater fra skoleåret. Mabinty Turay kom på 13. plass i sin klasse med 38 elever. Hun blir flyttet til 2. klasse høsten 2010. I fjor måtte hun gjenta 1. klasse p.g.a lesevansker. Hun har blitt flinkere og har bestått leseprøvene.

Johanna Terry kom på 2. plass i sin klasse med 32 elever. Hun blir flyttet til 6. klasse høsten 2010. Johanna har utmerket seg på en utrolig bra måte, slik at de har flyttet henne fra 1 klasse til andre i løpet av sin første 6 ukene på skolen. Etter hun kom 1. i klasse da også, flyttet de henne til 5. klasse ifjor. Hun skulle egently starter 3 klasse til høsten. Hun har fortsatt lyst til å ble en lege."

Jeg syns det er kjempekult at vi sammen kan hjelpe disse barna med å få fremtid og håp!

Les mer utfyllende om alle barna her

mandag 30. august 2010

Campingvogn til jobbebruk

I dag fant jeg en pen Hobby 390, hos campingforhandleren i Frederikshavn.

Prisen var satt ned fra 15 til 10 tusen, og inkl. fortelt, strømkabel og kulelås. Vogna er 25 år, og fremstår meget fin til å være såpass gammel. Jeg har brukt de siste dagene på å kikke gjennom internett-annonser på billige vogner i både Vestfold og Nordjylland. Det er langt mere å velge imellom i Danmark, og man får mye vogn (og evt. utstyr) for pengene.

Planen er at jeg skal bo i denne når jeg er på jobb i Norge fra 1. september. Vognen kan stå ugenert på kaia, rett bak bryggekontoret. På den måten slipper jeg å leie et værelse, bare for å ha et sted å sove. Spise og dusje gjør jeg vanligvis på jobben allikevel.

Ironisk nok har vi jo ingen bil for tiden, så jeg låner en av familiens biler, henter vogna i Hirtshals og tar samme ferga tilbake igjen.

Vogna har to sitte-/liggegrupper, som gjør at vi også kan bruke den til familieferier (hvis vi får en bil igjen da ;-)

søndag 29. august 2010

Konsert med Jean Michel Jarre i Oslo - wow!

Jean Michel Jarre i kjent stil, spillende på laserharpe.

Lørdag kveld var det endelig dagen for konserten på Akershus Festning i Oslo, med Jean Michel Jarre.
Min første konsert, sågar utendørs, og forventningene var høye.
Etter at alle de andre mindre kjente bandene var ferdige, kom franskmannen på scenen rett før kl 2230, og serverte et forrykende show på nesten to hele timer.

Jarre har i voksen alder blitt mye mer scenevant, og hvis man ikke er glad når man ankommer til konsert, blir man det i hvertfall av den uhøytidelige, dansende og sprell levende artisten. Som for øvrig ikke har noen kjente kjendisnykker eller jåleri om seg, men virker bare gjennomført seg selv. Og det kan man selvfølgelig fort bli, når man får lov å jobbe med det beste man vet hele tiden...

Synth, laser, bilder, lys og film ble servert oss, og det hele tiltok utover i konserten. Avslutningsvis synkronisert med det største fyrverkeri jeg noen gang har sett, over hele Oslo havn.
Lysprosjektører var satt opp i de største nærliggende tårn, og til sammen utgjorde dette et fantastisk show for alle sanser.
Under fyrverkeriet ble jeg helt satt ut, og fikk den følelsen som gjør at man ikke helt om man skal le eller gråte fordi inntrykkende var så overveldende, det var en kjempestor opplevelse!

lørdag 28. august 2010

=Oslo er 5 år!

På dagens Oslotur, hvor formålet er å se kveldens konsert med Jean Michel Jarre, fikk jeg en bonus midt på plata. I anledning av bladet =Oslo 5 års-jubileum var det gratis konsert, rett foran Oslo S.

Da jeg gikk forbi, var det ordfører Fabian Stang som åpnet festen med noen velvagte ord, og deretter var det utenriksminister Johans Gahr Støre som fikk si noe. Jeg har ikke sett noen av dem "live" før, så det var litt morsomt at det skjedde nettopp nå...

En bedre lunsj er inntatt på Ikea Slependen, og noen nye idèer til innredning er tatt med i bagasjen.
Ellers er det ikke ille å bare komme ut fra Ikea med en hodepute og ett sett sengetøy syns jeg.

For øvrig er det oppholdsvær, og det store regnskyllet som var meldt for kvelden, er heldigvis avblåst. Kun noen dråper skal det visstnok komme. Og det klarer vi nok :-)

fredag 27. august 2010

Danland i Blokhus - ikke lenger hotell?

Mange nordmenn har besøkt feriehotellet Danland i Blokhus i deres ferier, men nå kan det snart være slutt. Politikerne i kommunen har nå vedtatt - med knapt flertall - at hotellplikten opphører. Det vil i praksis si, at eierne selv kan bruke leilighetene som bolig, endog helårsbolig, til den rimelige penge de engang betalte for sin andel.

Det betyr også at Blokhus ikke lenger har noe hotell, hvilket turistnæringen i byen mener er katastrofalt.

Problemet er at hotellet i lang tid har hatt skrikende bruk for renovering, men hotelldriften har ikke muliggjort dette. Håper er nå at eierne selv vil legge penger i opprustning av deres egne leiligheter, og forhåpentligvis leie dem ut igjen.

Men det er ikke sikkert at eierne ønsker å leie ut. Til sammenligning kan man kjøpe leilighet på Danland-hotellet i Hirtshals til noen få hundre tusen kroner. Og når inngangsbilletten er så lav, er det jo ikke utenkelig at eierne selv vil benytte seg av muligheten til å kunne bo med panorama til havet ...

Artikkelen fra Nordjyske her. Bilde fra Danland.dk

onsdag 25. august 2010

Nye økonomiske grep ...

Økonomi er spennende, fordi man ved å gjøre smarte endringer, kan oppnå ting som ikke før var mulig. Motsatt, kan man ende i økonomisk håpløshet ved å lukke øynene for realitetene, eller ikke bruke tid på å finne ut av hva pengene egentlig brukes på. 

De siste årene har vi skjært bort mange unødige utgifter, og funnet ut av hva vi bruker våre penger på. Det er både en god og ekkel opplevelse på samme tid. Vi har bl.a. redusert våre boligutgifter med over 50% ved å flytte fra en enebolig til en leie-leilighet, og ved å selge bilen som vi egentlig ikke behøver i hverdagen, har vi redusert transportutgiftene med over kr 40.000,- i år. 

Det er også viktig å få med poenget her, som ikke er å være gjerrig, men bevisst. 
Vi har en del verdier som vi har valgt å bruke penger på. Dette er bl.a. vår hjelpeorganisasjon HELPERS, vi støtter flere misjonsprosjekter og velger bevisst møbler/innredning som kan brukes til minst to formål. Dette er igjen fordi vi heller vil bruke tid sammen med barna mens de er små, i stedet for å "bo oss ihjel" eller være nødt til å arbeide full tid begge to for å kunne betjene utgiftene våre. 

I disse dager går jeg gjennom utgifter jeg har i forbindelse med jobben min. 
Dette er transport, mat og leie av værelse i Horten, og utgjør noen få tusenlapper hver måned. Som blir til noen ti-tusener i løpet av et år. Kan noe her gjøres både enklere og billigere? 
Nå som jeg kjører scooter kan jeg kjøpe med mat fra Danmark, som reduserer matutgiftene i Horten.
Finnes det også en både bedre og rimeligere løsning mht overnattingsted i Horten?

Jeg syns slike prosesser er spennende, fordi man blir kreativ, mere sosial og kan få mere penger til bruk på det man EGENTLIG vil bruke dem på. Fremfor på bare livsfornødenheter.

mandag 23. august 2010

Jeg har kjøpt scooter!

Etter snart 6 måneder uten motorisert kjøretøy, har vi nå kjøpt en scooter. Planen er at jeg skal bruke denne til og fra jobben i Norge, og Pia kan bruke den til skolen når det passer. Samtidig kan vi også enklere komme litt rundt til f.eks. foreldremøter og husmøter på kveldene, når det ikke passer med offentlig transport.

Når jeg bruker denne til jobben, kan jeg reise med kveldsbåten fra Hirtshals, og være i Horten ved 0330-tiden. Det er vesentlig tidligere enn når jeg sykler... Det betyr også at jeg får en hel dag mere hjemme. Skal jeg reise kollektivt må jeg ta ettermiddagsbåten fra Hirtshals, og "mister" en fridag hjemme. Selv om bonusen er at jeg kan besøke familie og venner i Norge, på veien til Horten.

Scooteren er enkleste og billigste type scooter man kan kjøpe i Danmark, og ny koster den kr 6.400,- inkl. levering og nummerskilt. Vår er kun to måneder gammel, og vi kjøpte den syd for Nibe, for kr 4.400,- inkl. omreg. og div. låser.

I går og i natt prøvde jeg denne reiseveien for første gang med scooter, og brukte ca 1 time og 10 min. fra Frederikshavn til Hirtshals, og ca halvannen time fra Larvik - Horten. Dette kan gjøres kjappere, men da scooteren er såpass ny, skal man ikke ligge på full spiker mange minuttene ad gangen. Står det i instruksjonsboken (som jeg selvfølgelig har lest :-)

Det er også enklere (og betydelig billigere) å ta med mat fra Danmark, noe jeg har gjort denne gangen. Dermed bugner kjøleskapet på bryggekontoret med danske spesialiteter ;-)

søndag 22. august 2010

Ny sofa til stua

Lørdag kom det ny sofa i stua vår!
En lekker sort skinnsofa som det lukter skinn av, allerede når man kommer inn i leiligheten.

Vår gamle chesterfield-gruppe på 3+2, ble for dominerende i stua, og da vi endret på planløsningen, måtte 2-eren vike for arbeidsbordene. Den har inntil videre stått i gangen, og ventet på å bli solgt. Imidlertid viste det seg at det var enklere å selge hele sofagruppa samlet, og da prisen også ble rimelig god, kunne vi velge en sofa som også hadde fordelen at man kunne sove i den.

Dessverre var det ikke mulighet med chesterfield-ene, da de som kjent har en temmelig loddrett kant på begge sider. Det er også den eneste ulempen med chesterfield - ellers er de genialt solide, og man klarer bare ikke å slite dem ut, selv om man er en barnefamilie ...

I den nye sofaen buer sidene lett utover, og nærmest roper etter å bli ligget i, er erfaringene så langt.
I tillegg er det lettere å komme til med støvsugeren under, og designet på sofaen gjør at den "svever" mer og virker "lettere" i den lille stua vår.

lørdag 21. august 2010

En uke igjen til årets konsert !

Den franske multikunsteren Jean Michel Jarre kommer til Akershus Festning lørdag 28. august - og det gjør jeg også!

Fra jeg var tenåring, har jeg digget det meste av musikken hans. Og når jeg skriver det meste, er det som med alt annet, noe er bra, og noe er dårlig. Noe av musikken høres ut som er laget i amfetamin-rus (etter Pias vurdering), men mesteparten er kjempebra etter min smak.

Det stilige med denne komponisten er at han tar utgangspunkt i forskjellige musikktyper, og lager til instrumenter og effekter etter eget hode. I tillegg bruker han til konsertene sine lokale kor, band, symfoniorkester og temaer. Han var første utenlandske artist som fikk holde konsert to steder i Kina (video under), og når han besøkte Egypt, var det selvfølgelig med pyramidene som bakgrunn.



Publikumsrekorden er fra Moskva hvor han samlet 3,5 millioner mennesker!

Mange i skandinavia kjenner nok mest til den kjente Oxygene IV, hvor pingvinene fyller mesteparten av videoen. Jarre har vært flere ganger i Danmark, senest i 2009 hvor det var konsert i Herning og Århus. Til H.C.Andersens 200-års jubileum i 2005 gjestet han Parken i København, og holdt en spesiell 15 minutters intro til kvelden, med en musikalt fortolkning av forfatteren (video under)


Vil du ikke høre på talen og Dronningen og det danske folk, spol 1 min og 25 sek inn i videoen.

Jeg er veldig sjelden til konserter, og da jeg gikk glipp av begge fjorårets konserter, var det ikke tvil om at i år skulle det være - jeg gleder meg veldig!

Nederst har jeg satt inn en tredje type musikkstil, som er fra albumet Waiting for Cousteau, og var en hyllest til vitenskapsmannen. Rytmene og stilen her, får meg i humør og gir lyst til å hoppe litt rundt på gulvet ;-)

fredag 20. august 2010

Bilbane er skikkelig tøft!

Jeg har mange forskjellige slags venner.
Og de representerer alt fra den kristne fantatikeren via sofatypen som sjelden går utenfor døren til periodedrankeren. Og mye midt imellom ;-)

Èn av mine gode venner heter Søren, og sist gang jeg kom, hadde han brettet ut en diger bilbane av merke Scalextric - og den er virkelig stor! Det hører også med til historien at han lekte med den sammen med sønnen sin...

Og ikke bare er den stor, men bilene kjører innmari fort på den. Den er faktisk så fjernt fra min gamle Jyllandsring, hvor man måtte holde gassen konstant inne for å få noe bevegelse, at jeg aldri hadde prøvd eller sett noe lignende.

Og det var utrolig gøy å kjøre!
Søren har hatt kassen på loftet i flere år, og hadde egentlig glemt den inntil en ryddesjau nylig.
Som gjorde både far og sønn megabegeistret kan man godt skjønne.

Banene har også sunket i pris de siste årene, og ligger nå på høyde med Playstation-priser.
Ved et kjapt søk på Den Blå Avis (tilsvarende Finn.no i Danmark), finnes masse brukt utstyr deler til overkommelig pris. Noe å tenke på da det snart er høsten med mørke inne-kvelder. Altså mørkt utenfor, og man oppholder seg innendørs :-)

Under har jeg satt inn en av de mange film kan kan finne på YouTube, så kan du se hvor gøy det ser ut ;-)

torsdag 19. august 2010

Skodesigner med 31 cm høye hæler

Romanias skodesigner nummer èn heter Mihai Albu.

Han er utdannet arkitekt, og blander matematikk, kunst og arkitektur i sine kreasjoner, som ligner mere på skulpturer enn fottøy. Hans siste kreasjoner øker kvinnens høyde med opp til 31 cm (!), men har også en prislapp som er minst like høy, ca kr 9.000 for et par sandaler.

Til sammenligning er gjennomsnittslønnen i Romania ca kr 3.500,- i måneden...

Høye hæler er igjen kommet på moten, men Mihais utgaver er dobbelt så høye som de fleste andre skodesignere kreèrer.

Av materialer bruker han fransk lær, og drysser på en skorpe av juveler, fjær og f.eks. speil. På denne måten fanger han kvinners store lidenskap for høye hæler. Og helt sikkert mange menns oppmerksomhet ;-)

Til tross for prisen hevder han selv.

Foto: Vadim Ghirda/AP


onsdag 18. august 2010

Endelig svar fra SKAT til HELPERS

Det er dessverre ikke bare i Norge at byråkratiet ofte går langsomt.
Her er en liten historie, om hvor vanskelig det kan være å få et ordentlig svar fra SKAT (tilsvarende Skatteetaten), om momsberegning til vår forening. Noen foreninger skal visstnok betale moms på deler av deres aktiviterer, og jeg vil svært gjerne gjøre ting riktig fra starten, så det ikke skulle komme regninger eller negative avis-oppslag senere. 

Oktober 2008 - Jeg ringer SKAT for å høre om frivillige foreninger med idèelle formål skal betale moms, og får til svar at det skal de ikke, medmindre omsetningen er under kr 50.000,- årlig.

Desember 2009 - En saksbehandler i SKAT Thisted, som er vikar mens damen jeg snakket med året før var sykemeldt, skriver at "alle skal betale moms".

Januar 2010 - Jeg møter opp hos SKAT i Hjørring, og får to saksbehandlere samtidig til samtale, vedr. skatt og moms til foreninger. Vi skal ikke betale skatt av overskuddet hvis pengene blir i foreningen, og brukes året etter (hvilket vi selvfølgelig gjør), men moms var mere usikkert. Damen skulle sjekke det opp, og ringe meg samme uken å gi svar.

Februar 2010 - Det har ikke kommet noen telefon fra damen med moms-svaret. Jeg skriver et brev, og spør detaljert om 10 forskjellige punkter, så det ikke skal herske tvil om hva som er riktig.

Juni 2010 - Brevet er ikke besvart, og jeg sender ett nytt brev.

August 2010 - Brevene er enda ikke besvart, og jeg møter opp personlig siden jeg allikevel er i Hjørring. Damen har imidlertid ferie, men resepsjonisten lover meg at hun vil ringe tilbake mandagen etter.

Tirsdagen etter - Så ringer damen, og sier hun husker jeg var der i januar, men hun har ikke mottatt noen av de to brev!
Samme ettermiddag sender jeg igjen brevet, men denne gangen via mail.

Onsdagen samme uka - Jeg får skriftlig svar på mail, om at vi er fritatt for moms fordi alle våre aktiviter går til å hjelpe andre.

Fredagen samme uka - Kommer også svaret hennes i brev-form.

Det vil si: Ca 8 måneder tok det å få bekreftet deg jeg først fikk vite, fordi en ukyndig saksbehandler uttalte seg om noe hun ikke visste nok om. Det har gjort at foreningens aktiviter har vært noe begrenset første halvår, og vi har prioritert å få inn midler som garantert var momsfrie, som f.eks. gaver og medlemsskap.

Men, det var deilig å få en skriftlig avklaring det ikke er mulig å ta feil av, så vi kan jobbe på videre med å hjelpe dem som trenger det mest :-)

tirsdag 17. august 2010

Jeg vil ikke være en FIGUR!

Som mange av leserne vet, er jeg livredd for å være en kopi.
Det er fordi jeg tror at jeg, OG ALLE ANDRE MENNESKER, er født som originaler, som aldri var ment til å skulle gjøre akkurat det samme, mene akkurat det samme, si det samme, osv.

I den nordiske kultur, er det så innmari mange som bare legger seg på en nogenlunde allment godkjent standard så de ikke stikker seg ut, skiller seg fra mengden eller blir lagt merke til i den store sammenhengen. Tenk så trist å gå gjennom hele livet som en karakter, skikkelse eller figur som alle tror de vet hvem er, men som i virkeligheten var et tomt, lengselsfullt skall, som bare ønsket bryte ut av det faste mønsteret og kaste masken. Men torde aldri ta sjansen.

Når mennesker går fra person til figur, er det vi dør.
Og det må være fryktelig å finne ut av ved livets slutt, at man levde egentlig aldri slik man ville. Fordi skallet og masken som etterhvert ble så innarbeidet, virket umulig å komme ut av. Tenk å skulle leve et helt liv bak en maske, og hele tiden gå på kompromiss med seg selv, for å føye andre...

Jeg er en person som fra barndommen ofte har vært temmelig synlig (kanskje litt for mye vil enkelte hevde), men merker at i voksen alder blir det så lett å falle for fristelsen til å "normalisere seg", slik familie, venner og arbeidskollegaer måtte ønske. Mitt hat mot A4-livet har også gjort at jeg har tatt gale beslutninger, ikke alltid tatt det hensynet jeg kanskje skulle til mine nærmeste, og stanget hodet i muren noen ganger.
Men jeg vil mye heller gjøre en feil, enn å aldri gjøre noe!

Skikkelser og figurer gjør som regel aldri feil, men så foretar de seg ofte heller ingen ting...
På samme måte er det med drømmer; hvis du ikke har noen drømmer, kommer heller ingen til å bli oppfylt.

Min oppfordring til deg som leser er som du sikkert har forstått:
- Ikke la noen stoppe deg!
- Vær et MENNESKE, som tørr elske, feile og tilgi
- Bruk hver dag som om det var din siste, så LIVET får innhold

mandag 16. august 2010

Hjemløse er også ærlige

(Ill.foto fra Colourbox)
32-årige Jay Valentine fra Manhattan er af flere amerikanske medier blevet kåret til den mest ærlige hjemløse mand i New York.

Den usædvanlige men flatterende titel har Jay Valentine fået, efter han sidste mandag spurgte en kvindelig forbipasserende, om hun kunne undvære nogle håndører til nogle forskellige småting.

Kvinden, 45-årige Merrie Harris, svarede, at hun kun havde sit kreditkort på sig. Derefter spurgte hun, om Jay Valentine var en mand, som hun kunne stole på. Det svarede den hjemløse mand ja til, og han fik derefter Merrie Harris' kreditkort i hånden.

Brugte 145 kr.
Episoden fandt sted foran en fyldt restaurant, og mange af de newyorkere der overværede det hele, spurgte den gavmilde kvinde, om hun havde mistet forstanden. De mente, at kortet nu ville blive misbrugt.

Men Jay Valentine misbrugte hverken kvindens kreditkort eller tillid. Fem minutter senere dukke han op og sagde tusind tak for hendes gavmildhed.

Med sig havde han en pose med en deodorant, sæbe, cigaretter og en flaske vand. Alt sammen til den nette sum af 145 kr.

Man kan stole på en hjemløs
Jay Valentine er overrasket over, at hændelsen har fået så meget opmærksomhed i USA, som tilfældet er.

Han er overbevist om, at han bare gjorde, som enhver anden ville have gjort. Hjemløs eller ej.

"Jeg var ikke fristet til at stikke af med kortet overhovedet. Jeg ville ikke misbruge hendes tillid, når hun var så rar at vise mig den. Jeg synes, at min handling viser, at man sagtens kan stole på folk som mig. Alle i restauranten troede, jeg ville stjæle kortet, men de blev overraskede, da jeg dukkede op med det igen," fortæller Jay Valentine til New York Post.

Artikkelen er fra jp.dk

søndag 15. august 2010

På Svinesund i 2008

Gutta ble målløse over mengden av pell-selv-godteri like over grensen ...

lørdag 14. august 2010

Bryggesykkelen min stjålet!

Lørdag morgen da jeg skulle på jobb, var det bare denne som lå igjen ved lyktestolpen hvor jeg hadde låst fast bryggesykkelen min kvelden før.

Jeg skjønte dermed raskt at sykkelen var stjålet...

Det var skikkelig ergelig, fordi jeg brukte en folde-sykkel, dvs. en sykkel som kan brettes sammen og bli til en liten bylt på ca 60x40x30 cm, som jeg kunne ha med som håndbagasje i buss og på ferge.

Fordi det meste enkelt kunne justeres, kunne også andre, f.eks. guttene mine, låne den når de besøkte meg på jobben ... Det var en dårlig start på dagen.

onsdag 11. august 2010

Kristiansand og Lavprisekspressen - bare pluss!

I dag er virkelig dagen for å prøve nye ting:
Først hurtigferge til Norge, og deretter noen timer i Kristiansand.
Som jo viser seg å være en utrolig hyggelig by!
Tror ikke jeg har vært her før midt på sommeren. Jeg har i hvertfall ikke gått i Marken (som er den lange gågaten som strekker seg gjennom hele sentrum, og har utsikt til vann på flere sider) med masse sommerstemte mennesker, fortauskafèr og -restauranter, utsalg i tøybutikker, gjøglere, tiggere, barnefamilier, osv.
Og i enden av Marken kommer man til båthavnen, Herbern Marina. Tenk: Midt i byen!
Det var virkelig en god opplevelse, hvilket uten tvil ble understreket av sol og lite vind denne augustdagen.

Men, så var det test av Lavprisekspressens busstilbud.
Som også ble en god opplevelse.
Bestilte to dager på forhånd, og måtte betale NOK 259,- hvilket ikke er galt (og er ca kr 500,- mindre enn jeg måtte betale med toget, via Drammen).
Bussen har to etasjer, men dessverre var de forreste plassene opptatt ovenpå, fordi bussen kom til Kr.sand fra Stavanger.
For øvrig:
Gode seter som kan legges bakover,
GOD benplass,
trådløst gratis internet,
PLUSS STIKKONTAKT til PCen. Dette var veldig positivt, ellers kan man ikke bruke PC allikevel, med mindre man har ualminnelig god batterikapasitet. Nettet var stabilt og kjapt hele veien.
Bak i bussen er det toalett og drikkeautomater, dvs. kaffe, te, kakao og vann.

Kan gjentas med suksess - alt sammen!

Med Fjord Cat fra Hirtshals - Kr.sand

Jeg er igjen på vei til jobb, og for å gjøre litt forandring, reiser jeg i dag Hirtshals - Kristiansand, og deretter med buss til Vestfold. Jeg har ikke tidligere reist med Fjord Lines hurtigferge med navnet Fjord Cat, og nå bød anledningen seg.

Det som umiddelbart slår èn når man kommer ombord, er to ting:
1: Besetningens gjennomsnittsalder er innmari lav, de fleste er kun rundt 20 år.
2: Skipet er en katamaran, så alt er er av aluminium, og gir en merkelig, klakkende lyd når man beveger seg rundt.

Nå hører jeg gangveien blir tatt i land - og gleder meg til en flott tur i solskinn og lite vind, over Skagerrak!

mandag 9. august 2010

Har dratt ut kontakten

En gang imellom er det deilig - og ikke minst - nødvendig, å dra ut kontakten til hverdagen.

I mitt tilfelle er dette å være et annet sted enn hjemme, droppe de alminnelige ting som ofte tar mye tid, ha god tid uten forstyrrelser til å gå gjennom prosjekter jeg har i gang, vurdere idèer og rydde opp i tanker og notater.

I fjor gjorde jeg dette mens jeg gikk en del av Nordsjøruten, fra Frederikshavn til Skagen, og videre til Hirtshals. I år er jeg imidlertid på samme plassen noen få dager.

Er du god, klarer du kanskje å se ut fra bildet, hvor jeg er ;-)

fredag 6. august 2010

Genialt - genialt - genialt

Geocaching er en genial oppfinnelse, som i korthet går ut på at man går på skattejakt, i det område man befinner seg. Man kan laste ned en applikasjon til sin mobil eller GPS, og kan deretter søke etter skatter i form av små suvenirer, litt godis, eller en morsom hilsen som forrige skatte-jeger har lagt fra seg.

I ettermiddag prøvde vi dette hos oss, og i umiddelbar nærhet lå det tre skatter.
Den første fant vi ganske raskt, mens nummer to krevde betydelig mere søking, samt både skrubbsår og brennesler på bena. Men morsomt var det - og gutta ville til neste skatt umiddelbart :-)

Der skatten ligger, enten i form av en boks, kasse, severdighet, el.lign., ligger også en loggbok, der kan skriver at man har funnet skatten. Det er også morsomt å se historien bakover, hvor mange som faktisk har vært på samme sted, og hvor disse kommer fra. Skatt nummer 2, hadde vært besøkt av mennesker fra mange land i verden (nederste bilde).

Det koster (nødvendigvis) ikke noe å være med, bare gå inn på nettsiden http://www.geocaching.com/ hvor man også kan laste ned applikasjonen. Skulle man være i den heldige situasjonen at man er eier av en iPhone, fungerer det meget godt med hjelp av det innebygde kartet og GPSen... (skjermbilde fra iPhone avbildet øverst).

Igjen, en genial familieaktivitet, nesten uansett hvor man er i verden - anbefales på det sterkeste!

onsdag 4. august 2010

Dagens bilde


På hylla på bryggekontoret står det to flasker solkrem; faktor 50. Og faktor 10.
Som Cato har forklart: "Faktor 50 til ferskingene, og faktor 10 til oss gamle gutta, som tåler det meste".
God sagt Cato :-)

mandag 2. august 2010

Fra VH8 til DVD - gammel film blir som ny

Silas skal få ny bleie, på stellebordet i Telemark, 3 måneder gammel.
Bemærk den noe intense fargen på veggene...

Vi har i flere år hatt noen gamle videokamera-filmer liggende, som tilhørte et gammelt kamera som ble solgt som defekt for flere år siden.

På disse filmene hadde vi flere snutter med Silas som nyfødt, og de første to årene. Disse ville vi gjerne få sett, men syns det var mye å betale kr 250,- pr. gammel film overført til DVD i byens fotobutikk.

Etter litt søking på nettet, fant vi videotildvd.dk, som gjorde jobben for halve prisen, til halve tiden, med tillegg for forsendelsen. Det hoppet vi på!

Stor var derfor overraskelsen i heimen sist fredag, da far forklarte at nå HADDE han både sendt avgårde og mottatt det ferdige resultatet!

Filmene var veldig spesielle å se igjen. Særlig noen minutter fra Silas første tid blant oss, på sykehuset i Bergen... Veldig rart og rørende var det.
Stor var også overraskelsen over at Simon var med på èn av filmene, det trodde vi ikke vi hadde filmet den gangen. Som bonus var det også litt morsomt å se oss selv ca 10 år tilbake i tid...

På noen av de andre videoene var det filmet fra første visningen av huset vi kjøpte i Telemark i 1999, ferga vi kikket på i 2000, og div. andre småprosjekter. Det er også ganske mange minutters film fra den gang Mols Linien fikk nye ferger i 1997... den må jeg nok se alene ;-)

søndag 1. august 2010

Slikt som du IKKE gjør!

For de fleste er dette et helt ordinært bilde av en ferge.
Det trenede og mere ekstreme ferge-øye vil umiddelbart se at det er fergen Stena Scandinavica som ligger fortøyd i Frederikshavn. Og fortsatt vil sikkert noen påstå, at det kan vel ikke være så merkelig?

Jo det er det nemlig!
Denne fergen kommer til Frederikshavn kun 3-5 ganger i løpet av et år. Det er fordi fergen seiler mellom Göteborg og Kiel, og kun seiler en dobbeltur til Fr.havn på de mest ekstreme trafikk-dagene i året. Som blant annet var i går, siste lørdagen i fellesferien. Og dagen etter at Dana Cup i Hjørring var slutt. Og dagen da ekstremt mange barnefamilier skulle hjem fra ferie i Danmark.

Mange faste lesere vet at jeg er litt interessert i ferger, og i flere år har jeg ønsket å reise til Göteborg med nettopp denne fergen (eller søsterskipet som også seiler på Göteborg-Kiel). I år ble det mulig, så jeg reiste på dagstur til Sverige for å prøve denne fergen.
Til høsten og vinteren byttes nemlig disse Kiel-båtene ut med to enda større skip, og de få dagsturene som gjøres til Fr.havn i løpet av et år, skjer aldri på høsten. Det betyr at hvis jeg skulle få denne opplevelsen, var faktisk siste sjanse NÅ. I går.

Den nye Stena Germanica settes i rute Göteborg-Kiel 31.8.2010
Den har tidligere seilt på Stenas rute mellom Hook van Holland - Harwich.
Det nye skipet erstatter både dagens ferge + dagens trailerferge

Jeg fikk en halvtimes tid i Göteborg, akkurat nok til å stige på Stena Danica, som alltid seiler mellom Sverige og Danmark. Her var det til gjengjeld mye mindre folk, og en helt annen ro. For å si det mildt. Bare en del DANSKE barnefamilier som også skulle hjem fra ferie.

Det morsomme med Tysklandsbåten, som i går også var Danmarksbåten, var at hele stilen og innredningen har mye mer cruisepreg over seg, fordi den kun seiler èn tur i døgnet i sin vanlige rute, avgang er alltid kl 19, med ankomst neste morgen kl 9. Det betyr at det ikke er så vigtig med alle kjappe lyn-løsninger som det er på de alminnelige Stena-båtene mellom Danmark og Sverige.
Det er god plass mellom bordene i restaurantene, flotte tepper på gulvene, mere kunst på veggene og i det hele tatt roligere tempo. Her skal passasjerene hygge seg, spise godt og sove godt. Og helt sikkert gjerne handle godt.
Fergene har god tid i havnene, i motsetning til den kortere strekningen over Kattegat hvor lossing og lasting skal skje så kjapt som mulig. Samtidig med rydding, støvsuging, vask av skitne toaletter fordi mannfolkene ikke klarer å treffe skåla (sikkert på grunn av sjøgangen) og annen klargjøring ombord p.g.a. kort liggetid i havnene.

Det er veldig artig å reise med dette formålet, på en hektisk dag som dette.
Jeg hadde bare meg selv å passe på, og siden jeg var både mett, utørst og velmedisinert, var ikke dette store jobben denne dagen ;-)

Jeg kunne sitte stille i en sofa eller ved et bord, og studere alle de forbipasserende: Slitne voksne deltagere i barnefamilier som helt åpenbart gledet seg til å komme hjem fra – kanskje en alt for lang – ferie, små barn i barnefamilier som ikke gledet seg til noen ting, større barn i barnefamilier som maste om is, sjokolade eller film. Eldre mennesker som kanskje hadde vært med barnefamiliene på den litt for lange ferien, som småsnorket i en sofakrok eller en passe avslappende kafèstol.

Også temmelig mange ungdommer som hadde vært med på Dana Cup den siste uken. Sistnevnte gruppen var nok den hvor stemingen var høyest. Nesten like høy som musikken på deres medbragte boom-blastere. Barnefamiliene kunne man se og høre best, ungdommene kunne man lukte allerede på vei inn i terminalen. Dvs. baggene og utstyret deres vitnet mest om dette; ukeslangt forbruk av sportstrømper var nok den mest fremtredende duften…

For å fullbyrde ferge-opplevelsen hadde jeg også bestilt lunsjbuffet med drikke på forhånd, til kun kr 120,-
I ettertid forstod jeg at den gunstige prisen gjenspeiler at man kun får 5 kvarter ved bordet, fordi Stena har planlagt og forhåndsbooket to bordsetninger på 3 timer. Det holdt fint for meg. Knappere var tiden for – ja nettopp – de litt slitne barnefamiliene. Som kanskje besto av opp til 6 munner pr. familie. Da var det fint at utvalget av kalde og varme retter var begrenset, men allikevel av fullverdig kvalitet. Ostegrantinerte poteter, to typer varmt kjøtt, kjøttboller og mos til barna, div. salater, sild, reker og brød.
Og et stort utvalg oster til dessert. Pluss fruktcoctail og mandelkake.
Ikke nødvendigvis spist samlet.

Akkurat det med oster har ikke fanget meg, og når den reisesvette 70-åringen i tillegg legger hele handflata oppå den store runde osten, for å holde den fast mens hun skjærer, var jeg ikke engang i tvil om jeg skulle våge meg bortom ostefatet. Den tanken løste helt seg selv…

Det er mulig at jeg har blitt litt strengt oppdratt, men det har kommet meg til gode i voksen alder påstod en psykolog. Jeg har fortsatt ikke helt skjønt hva hun mente…

Men det jeg skal frem til, er at jeg har aldri fått lov til å løpe rundt i restauranter når jeg var liten. Det har heller ikke ført til at jeg har gjort det i voksen alder, men jeg syns det er merkelig at tilsynelatende alminnelige foreldre lar DERES barn løpe rundt i restauranter.
Dette skjer oftest under desserten, når barna har spist det DE orker, og begynner å bli temmelig rastløse.

Dette er imidlertid et ganske kritisk tidspunkt, fordi omtrent akkurat nå, starter de voksne på deres dessert-spising. Og dette medfører naturlig nok en del vandring frem og tilbake mellom dessert-buffeten og deres tildelte plass. Med kakefat, dype tallerkener ofte inneholdende sauser til riskremer og fromasjer, i tillegg til nevnte oster og fruktcoctail. Og de fleste voksne drikker varme ting til dessert, som kaffe eller te. Da sier det seg selv at det passer veldig dårlig med 30-40 små barn i alderen 2-5 år som leker gjemsel mellom border og stoler.

Bilde fra buffetrestauranten på Stena Scandinavica

Jeg kan godt forstå at barna syns dette er gøy, i hvertfall de barna som ikke får kaker og/eller kaffe nedover ryggen sin, og siden de er så små er de også uvitende om livsfaren eller ihvertfall evt. spontane traumer de utsetter seg selv og den uheldige voksne de kan risikere å løpe inn i, for.
Det jeg ikke forstår er hvorfor de voksne i barnefamiliene ikke gjør noe med det…
Disse voksne har vært sammen med disse barna sine kanskje i opptil 3 intensive uker, og burde absolutt vite hvor mye merkelig som kan inntreffe når barn løper. Særlig i restauranter. Hvor voksne med kaker og desserter og varme drikker går rundt hele tiden.

- Kan det være slik at de egentlig HÅPER det SKAL oppstå en merkelig og uventet situasjon, som gjør at de må kjefte på barnet nå, men som de kan fortelle vennene sine og le godt av, om tre uker?
- Kanskje den siste uken (hvor det faktisk HAR regnet en del i Danmark) har vært så kjedelig at de innerst inne håper på en liten barnefamilie-krise, som KAN inkludere besøk på hospitalet ombord med påsetting av Stena-plaster på betente barne-skrubbsår oppstått som følge av nysgjerrige barnefingre på meget varm plate under fatet med varmt kjøtt i buffeten?
- Eller kan barnefamilie-ferien faktisk ha vært så slitsom, at de voksne har blitt så immune mot barnestøy at de rett og slett ikke hører og ser lengre, hva barna deres foretar seg?

Uansett, det hele gikk ganske greit.
Kanskje fordi vi kun fikk spise, sitte og løpe i maks 5 kvarter?

Det er alltid interessant å reise med ferger – så lenge det er mennesker ombord :-)