torsdag 31. mars 2011

Kjølstrekking av Fjord Lines nye Danmarksferge - god underholdning

Fjord Line seiler mellom Bergen, Stavanger og Hirtshals, og får i 2012 to nye cruiseferger satt inn på ruten. Da starten konkurransen med Color Line for fullt, noe vi gleder oss til å se! Fjord Lines nye ferger vil også ha lugarer, alltid ha nattseiling til og fra Vestlandet, og dagseiling mellom Kristiansand og Hirtshals.

Nå har det nettopp vært kjølstrekkings-seremoni i Gdansk hvor skrogene bygges. Selve utrustningen skjer på Fosen i Norge, hvilket lyder som en riktig god idè...

Fjord Line har laget en video fra hendelsen, som også viser bilde av hvordan fergene blir som ferdigstilt. Selve film-kvaliteten er god nok, men språk og redigering kunne kanskje vært anderledes. Uansett er det god underholdning :-)

Klikk på teksten her for å se filmen!

onsdag 30. mars 2011

Til VERDISAMTALE i banken

Verdisamtale er en forlengelse av det tidl. årlige budsjettmøte de fleste danske banker innkaller sine kunder til. Arbeidernes Landsbank, i dagligtale kalt AL-Bank, har etter nyttår startet med denne utvidede servicen, som skal få kundene til å se større og lenger på deres økonomiske transaksjoner. Dvs. at livet dreier seg om mere enn penger, og banken vil hjelpe kundene til å finne ut hva som nettopp er den enkeltes kunde verdier. Og det er jo en fin tanke.

På forhånd hadde vi vært inne i nettbanken, og gått gjennom noen bilder hvor vi drar symboler inn og ut av rammene, så de passer til vår situasjon. Det fører til at man tenker mer gjennom sin hverdag, og lettere får formulert sine ønsker, som kan legges frem i møte med banken.

Bankdamen vår stiller så spørsmål innimellom, om vi f.eks. har tenkt på pensjon, og hvor vi kunne tenke oss å bo når vi blir gamle. Det gir også rik anledning til å gi banken ris eller ros, samt ytre ønsker om tjenester som banken kanskje kunne tilby i fremtiden.

Som kunde bestemmer man selvfølgelig selv hvor personlig samtalen skal bli, og i vår relasjon med banken kan vi si ting rett ut som det er, og blir møtt med forståelse. En av grunnene til at vi har valgt AL-Bank er nettopp fordi den er liketil, uhøytidelig og uten masse jåleri. Med det mener jeg lite marmor og luksus, som i siste ende jeg skal betale for. Det er også kult at sjefen som regel sitter sammen med de andre medarbeiderne i kundeområdet, og ikke bak en lukket branndør og et digert skrivebord av mahogny...

Bildet under er et skjermbilde fra gjennomgangen på vår PC:
Har du selv lyst til å prøve uten å være kunde i banken, kan du følge denne linken:
http://www.al-bank.dk/netmodules/vaerdisamtale/flash/forberedelse.html

tirsdag 29. mars 2011

Ny dansk sykkelkatalog hyller sykkelstiens helter

Kildemoes er nok den mest kjente - og anerkjente - danske sykkelprodusent. På årets katalog er nok noe av det mest danske avbildet: En kvinne på sykkel, med barn bakpå, med sykkelhjelm, frukt i sykkelkurven, i regnvær OG ikke minst stilig antrukket.

Danskene er kjent for å bruke sykkel uansett vær, og politikere fra New York har endog vært i København for å se hvordan man tilrettelegger plass til syklistene. Og ikke minst, hvordan man motiverer flere til å sykle. Selv med høye hæler...

Og det ER et syn å være i København i morgentrafikken; danskere i alle aldre, fasonger og stil, sykler. På minst like mange forskjellige typer sykler. I snøvær er sykkeltrafikken riktignok noe lavere, men dog... Bare gjennom Nørrebrogade passerer mere enn 30.000 syklister DAGLIG.

Under er hele katalogens forside i større format:

søndag 27. mars 2011

Pengeprat i familien

I dag har vi hygget sammen som familie hele dagen. Det startet med barnetv i morges, fortsatte med gudstjeneste i Frederikshavn Kirkecenter, deilig lunsj hjemme, halvannen times middagslur, og lekker indisk mat til middag. Innimellom har vi snakket om ting vi kunne tenke oss å kjøpe til familien. Noen av ønskene er:
- større TV
- sofa med plass til flere, som også kan bli sovesofa
- elektronisk trommesett til Simon
- bedre lydanlegg i stua
- foodprocessor til kjøkkenet
- iPad til å spille på og lese nyheter

Vi prøver å inkludere barna i dette, så de skal lære at det ikke bare er å hente det man (syns at man) trenger i byens butikker. I tillegg vil vi også at det skal være bevisste VERDIER bak beslutningene som tas om slike anskaffelser.

For eksempel det med større TV.
For tiden har vi ikke bil, noe som gjør at vi tilbringer mere tid hjemme enn før. Ett av barna liker veldig godt å se film sammen med de voksne, noe som er kvalitetstid for han. Dermed blir det også en VERDI i en slik anskaffelse, fordi den vil skape gode opplevelser for flere i familien. Samt for barnas venner når de er på besøk eller blir invitert til en filmkveld i stort HD-format...

Prosessen med å kjøpe en ny ting til flere tusen kroner bruker vi god tid på. Vi kikker på annonser, spør venner og kjente som har mer peiling enn oss selv, og leser tester av forskjellige flatskjermer på nettet. Vi går innom TV-butikker når vi er i byen, og legger plutselig mer merke til hva slags TV andre har.
Tilsammen gjør det at vi får et visst overblikk over hvilke tilbud som finnes, hva som anbefales, og hva som er viktig å tenke på når man kjøper.

Ved kjøp av ny TV betyr det også at vi får en TV til overs. Nå har vi en 3 år gammel Sony Bravia vi er godt fornøyd med, som kanskje vil innbringe 1200-1800 kr som kan legges i den nye TVen. Vi har også nettopp solgt vår eldste bærbare PC, som delvis defekt pga dens skavanker, og fått inn 640 kr derfra.
Har vi andre ting i leiligheten som vi ikke bruker, og som gjerne kan selges nå i stedet for å ligge i skuffen i flere år og miste verdi samtidig? Akkurat på det punktet begynner vi nok å gå tomme, fordi vi har fått rensket ut flere ganger.

La oss så si at vi mangler 5000 kr for å få den TVen vi gjerne vil ha. Hvordan skaffer vi det?
Èn mulighet er at jeg tar ut en del plusstimer på jobben, så de 5000 kr kommer inn på den måten.
En annen mulighet er å bruke mine jule- og bursdagspenger på TV, fordi jeg selv også får glede av den. Da kan jeg ta ut litt mindre plusstimer.

Noen kjøper seg fine ting i juni måned, når det kommer skattepenger og feriepenger, men disse pengene er allerede medregnet i vårt årsbudsjett, og blir dermed ikke noe eget overskudd når de kommer til utbetaling.
Imidlertid er det avsatt 2000 kr hver måned til nyansaffelser som er nødvendige. Det kan f.eks. være nytt kjøleskap, printer (som vi måtte ha tidligere i måneden fordi den gamle avgikk ved døden) bøker, film, sykler ellerNØDVENDIGE fornyelser av annet innbo. Hvis halvparten av pengene som er avsatt til dette, brukes til en dyr TV, blir det dermed mindre penger til de andre ting som kan være mer nyttige, f.eks. ny sykkel hvis den gamle blir ødelagt.

Jeg syns slike prosesser er spennende, fordi vi får tenkt gjennom mange aspekter, prioriteringer og verdier underveis. Dessuten er det artig å involvere barna fordi de også har meninger, tanker og ønsker for hvordan deres hverdag skal være. På den måten kan vi sammen ta beslutninger, og alle får kommet med deres synspunkter. Det har det heldigvis blitt rom for etterhvert...

lørdag 26. mars 2011

Endelig skikkelig kamera igjen - Canon PowerShot SX30IS



Etter å ha kikket og lest i lang tid, har jeg i dag bestilt et kamera jeg tror vil passe perfekt til mitt bruk. Det er hovedsaklig til familie og blogger, og må derfor ikke være for stort. Men samtidig fleksibelt og ha god zoom for å slippe å bære på mye utstyr.

Canon PowerShot SX30IS har fått glimrende karakteristikker i testen hos det danske bladet Komputer for alle. Kameraets fordeler er dette:
- Zoom på enorme 35-840 mm. og god bildestabilisator
- God HD-kvalitet på film selv i dårlig lys
- Behøver aldri skifte objektiv
- Høy og god blitz minsker røde øyne
- Og ikke minst prisen på ca 3.100 danske kroner inkl. 4 gb minnekort og frakt.

Les hele testen her i bladet ved å klikke på teksten

Noe annet som overbeviste meg, var at tidligere denne uken hadde en kunde glemt sitt 20.000-kroners digitale speilreflekskamera ombord på en av fergene. Kameraet ble funnet og levert til meg på hittegodskontoret. Eieren ringte etter et par timer og etterlyste det, og ironisk nok var det et Canon-kamera.

Da kunden senere på dagen kom for å hente det, viste det seg at han kjente meget godt til Canons kameraer. Vi snakket kamera i nesten 15 minutter, og med bakgrunn i sitt kjennskap til Canon ville han ikke nølt med å kjøpe det til 3.000 kroner. Kuult å treffe folk som vet så mye om spesifikke ting :-)

Gleder meg til posten kommer på tirsdag eller onsdag neste uke ...

onsdag 23. mars 2011

Nytt mikrolån fra HELPERS til Mildred på Fillippinene

Mildred Ganas på 25 år bor i Manilao på Fillippinene, er gift og har to barn i skolealder. Vi låner henne $50 så hun kan utvide varelageret i butikken sin, og tjene flere penger.

Hun startet forretningen for to år siden, og selger bl.a. hermetikk, snack og nudler i lokalområdet hvor familien bor. Hun tjener nå ca 3000 PHP i måneden, som tilsvarer ca 400 norske kroner. 

Lånet er gitt gjennom den frivillige organisasjonen KIVA.

Beklager den temmelig dårlige bildekvaliteten.

tirsdag 22. mars 2011

Kommune kjøper iPads - sparer 150.000 i året

Aabenraa kommune i Sønderjylland er en av flere kommuner som sparer masse penger ved å bruke digitale, papirløse løsninger. F.eks. ved å slippe printing av papirer til byrådsmøtene i kommunen. Heretter skal politikerne bruke denne minicomputeren med touch-skjerm til møtene, i stedet for å bla gjennom masse dokumenter og bilag som skal printes ut, kopieres, pakkes og sendes i forkant av møtene.

Borgermesteren (ordføreren) i Aabenraa forventer at kommunen kun på dette prosjektet vil spare kr 150.000 i året, og på lengere sikt enda mer penger. Smart!

Prisene på iPad 1 starter i Danske butikker på kr 3.095,- i øyeblikket, og gjør det veeeldig fristende å prøve en... Særlig fordi prisen er forventet å bli enda lavere når iPad 2 lanserers senere denne uken i DK.

mandag 21. mars 2011

277 tonn norske selvangivelser sendes ut NÅ

Det svimlende tallet består av selve selvangivelsene på 61 tonn. Veiledningene veier 191 tonn, og alle konvoluttene alene veier ca 25 tonn. Det betyr ca 277 tonn papirer på vei til deg og meg, for at vi korrekt skal innberette alle viktigste transaksjoner for 2010.

Fra den 22. mars mottar vi selvangivelsen med post, og den er tilgjengelig på Altinn (tilsvarende tastselv.dk i DK). 400.000 mottar nå selvangivelsen elektronisk, men hvis den ikke åpnes innen 7 dager, blir papirutgaven sendt. På den måten kan man spare 6.000 tonn papir... Kun 20% åpnet ikke de elektroniske selvangivelsene i 2009.

Selvangivelsen kan også leveres fra den 22. mars, og inntil 30. april for lønnstakere, pensjonister og næringsdrivende som leverer på papir.
Næringsdrivende som leverer elektronisk har frist til 31. mai.

23. juni får ca 85% av befolkningen skatteoppgjøret, og omtrent samtidig utbetalt overskytende skatt. Eller en giro med anmodning om å betale...

Husk: Selvangivelsen er kun et forslag! 
Selv om du får igjen skatt, betyr det ikke at alt stemmer.
Mange av oss har utgifter (og inntekter) som ikke er skrevet inn på forhånd.
Sjekk alltid alle tallene selv, og bruk en sjekkliste som f.eks. finnes i bladet Dine Penger for å være sikker på at du får ført inn alt som er viktig.

På midten av 90-tallet hadde jeg ikke store inntekter, og skatteetaten hadde skrevet inn en lønnsinntekt til 33.000 i stedet for 3.000 som jeg hadde oppgitt. En såpass stor restskatt (som selvfølgelig ble annulert) var ikke moro, men påpeker viktigheten av å gå grundig gjennom papirene.

Tallene er hentet fra Dine Penger

søndag 20. mars 2011

Billetter til Jean Michel Jarre-konsert i mai er bestilt!

Franskmannen Jean Michel Jarre kommer til Jelling Musikkfestival 29. mai i år, og i dag fikk Silas og jeg bestilt billetter. Da hans opptredener normalt er sent på kvelden, blir det også en overnattingstur :-)

Jeg var til min første JMJarre-konsert på Akershus Festning i august 2010, og det var bokstavelig talt en stor opplevelse; lyd, lys og effekter kjennetegner kunsteren som har holdt konserter i mange av verdens største byer. Blant annet som den første utenlandske artist i Kina tidlig på 80-tallet.

Dagsbillett til hans, og mange andre konserter hele søndagen, kostet DKK 550,- pr. stk. 

Vi gleder oss!

lørdag 19. mars 2011

Uten bil i ett år - spart 51.000 kr i transportutgifter

I disse dager er det ett år siden vi solgte vår Renault Trafic, og jeg har gledet meg til å se hvor mye vi har spart ved å unnvære bil dette året.

Nå er tallene klare, og resultatet er ca 51.000 kr! Utgifter til transport (bil, bensin, vedlikehold, forsikring, vektavgift/årsavgift, osv, samt klippekort til buss og tog og leie av bruktbil noen dager) er redusert fra kr 67.000 til kr 16.000. Da har jeg sammenlignet de siste 12 månedene, mot de foregående 12 måneder.

Pia studerer for tiden, så ved å selge bilen behøvde hun ikke ha en deltidsjobb ved siden av studiene (som er ganske tøffe for en voksen mamma som ikke har gått på skole på nesten 20 år). Det gjorde også at vi kunne få mest mulig tid sammen som familie.

Skal vi være helt ærlige, ER det også en luksusgode å ha bil når man bor så tett på byen som vi gjør. Matbutikker, skoler og fritidsaktiviteter er alle i rimelig nærhet. Og skal vi bruke bil i ferien eller ved familiesammenkomster, kan man leie bruktbil i Fr.havn for 250 kr døgnet.

Med til sammenhengen hører også at alle barn under 12 år i DK reiser gratis med offentlig transport. Dessuten har Pia gode studierabatter på lengere togreiser fordi hun studerer.

Det betyr ikke at vi hater bil, og aldri vil ha det igjen. Det betyr at vi prioriterer anderledes, og at bilen ikke er viktig nok i hverdagen. Selv om den helt sikkert hadde gjort mange ting litt enklere. Men også dyrere ;-)

Vi bruker sykler nesten daglig. Barna sykler til skolen. Pia sykler til barnehagen eller jernbanestasjonen. Og vi har en scooter som jeg bruker til jobben i sommehalvåret, og til småting rundt i byen hvis det er litt travelt. Ellers sykler jeg også mye.

Besparelse på over 50.000 kr er helt vilt!!!

fredag 18. mars 2011

Hvordan det er å ha ADHD - del 3

Jeg har ADHD, og hvis du er en jeg kjenner, vil jeg svært gjerne at du leser dette. Da kan det skje at du enklere kan forstå meg og andre med samme diagnose, selv om den rammer i forskjellig grad.

ADHD er en forkortelse for diagnosen: Attention Deficit/Hyperactivity Disorder.
Det betyr forstyrrelser av oppmerksomhet, aktivitet og impulsitivitet.
ADHD gir som regel problemer med å opfatte, fortolke, huske, planlegge og orientere seg, og deles opp i følgende tre typer:

ADHD – med overveiende oppmerksomhetsforstyrrelse
ADHD – med overveiende hyperaktivitet og impulsivitet
ADHD – kombinert type med såvel oppmerksomhetsforstyrrelse som hyperaktivitet og impulsivitet.


Jeg er en lett utgave av tredje typen, men har etterhvert lært meg å fungere rimelig godt. Sier fruen ;-)

Mennesker med ADHD er ofte impulsstyrt og har ikke samme FILTER til å sortere de tusenvis av inntrykk som vi konstant mottar. Det gjør at mange med ADHD hater fester, julebord, selskap, møter og kort sagt sammenhenger hvor mange mennesker er samlet samtidig, og vi ikke bare kan være passive eller gjemme oss bort.

Fordi vi ikke har dette FILTERET er ALLE inntrykk like sterke, og krever samme oppmerksomhet.
For eksempel:
- Jeg er på firmajulebord sammen med 100 kollegaer og deres partnere + andre gjester jeg ikke kjenner, i samme lokale. Alle er pyntet til fest, og jeg kjenner nesten ikke igjen flere av kollegaene som vanligvis går i gule klær fra topp til tå, som meg selv.
- De fleste snakker med hverandre i større eller mindre grupper, og stemningen er høy.
- I enden av lokalet spiller et band levende musikk, som noen danser til. I lokalet ved siden av spilles også musikk, dog i en helt annen sjanger. 
- Lokalet er pyntet til jul. Glitter og girlandere blinker om kapp i skjæret fra juletrelysene som usystematisk henger nedover de fire juletrærne i hvert sitt hjørne av rommet. 
- Lukten av god julemat som venter på å bli spist, blandes med et utall parfymer, hårlakker, vaskepulver og deodoranter samt mangel på sistnevnte i noen litt for brukte herreskjorter

"Vanlige" mennesker kan i slike sammenhenger sortere inntrykkene til en viss grad, slik at man konsentrerer seg utelukkende om personene man snakker med her og nå. Man skrur på en måte ned "inntrykks-volumet". Slike sammenhenger er vanskelige og veldig slitsomme for meg, fordi jeg ikke har denne knappen...


Ofte brukes dette bildet for å beskrive hvordan det føles: Titalls TV-kanaler står på samtidig i stua di, og lyden kan ikke dempes eller skrus av. Det er et bilde de fleste skjønner kan bli litt slitsomt ;-)

Hva så - er det synd på meg? Langt i fra!
Jeg vil ikke ha et annet liv, nå som jeg har vendt meg til meg selv etter 36 år.
Og hvis jeg kunne velge, ville jeg heller fravalgt fargeblindheten enn ADHDen, fordi det ville gitt noen flere karrieremuligheter...

Når man lærer seg HVA som er vanskelig, kan man jobbe med det, prøve å unngå negative settinger og heller finne gode løsninger hvor man fungerer optimalt.
Og løsningen i ovenstående eksempel er at jeg sjelden deltar i slike sammenhenger. Jeg syns imidlertid det er veldig fint at det arrangeres sosiale ting for de ansatte, og at noen personer bruker av sin tid på å gjøre arrangementene vellykkede. Takk til dere! Derfor prøver jeg også å formidle hvorfor jeg holder meg borte. 

 Små biler SKAL ned i kjelleren (joda, bildet er arrangert)

Fordeler med ADHD i min jobb:
- Lettere å huske rekkefølgen/turen til hvilke kjøretøyer som skal med fergen, selv med fulle kaier
- Enklere å multitaske fordi man er vant til mange inntrykk og informasjoner samtidig
- Faste rutiner er ikke en sur plikt, men et hjelpemiddel som gjør meg trygg på at ingenting blir glemt
- Rutiner og systemer skaper overblikk og overskudd, som kan brukes på nye oppgaver
- Jeg setter ofte spørsmål ved ting, som gjør at vi sammen kan lage bedre løsninger
- Jeg er positiv, loyal, arbeidssom og vil kunne se alle mennesker i øynene

Ulemper med ADHD i min jobb:
- Jeg kan være kritisk og negativ når kollegaer ikke følger de avtale rutiner
- Jeg kan stresse kolleagene mine fordi jeg stiller høye krav til hvordan jeg selv utfører jobben
- Jeg blir sur når de andre roter, og det føles som det alltid er meg som skal rydde opp
- Veldig dårlig på small-talk (hva er det de egentlig prøver å si?)

Jeg syns det er surt når noen forlater jobben uten å rydde etter seg.

Jeg fungerer derimot veldig bra i små sammenhenger hvor 2-4 personer snakker sammen, helst i rolige omgivelser. Derfor har jeg sjelden på TVen på bryggekontoret hvis flere er på jobb samtidig, og jeg hører heller ikke på musikk på jobben hvis det skjer mange ting rundt meg. Kan jeg derimot skru musikken så høyt opp at jeg ikke fanger opp andre ting rundt meg, er det en fin måte for meg å få roen på.

Kort fortalt har jeg det slik at jeg må ha ro og orden rundt meg for å fungere optimalt.
Mennesker med ADD (har ikke den hyperaktive delen) må derimot ha ro og orden på seg selv, FØR de kan makte å holde orden rundt dem.

Medisin hjelper mange med ADHD, men jeg erfarer at det ikke FJERNER problemene eller SKAPER det filter vi mangler. Medisinen hjelper oss med å holde roen, og gjør at man lettere kan se konsekvenser. Den demper bølgene, for å bruke et maritimt uttrykk, og kan hjelpe oss med å få et godt liv til tross for den medskapte mangelen. Hvilke muligheter :-)

Hvis du nå har lest artikkelen, håper jeg at du har blitt litt klokere på hvordan vi med ADHD opplever verden. Og at ADHD har mange sider, som betyr at det ikke kun er de synlige hyperaktive som kan ha diagnosen. Du har sikkert også forstått at jeg bruker mye humor og selvironi både når jeg skriver om det og holder foredrag om det. Det er min måte å gjøre det på, og jeg opplever at det lettere bygger bro for forståelse.
Takk for at du tok deg tid til å lese.

onsdag 16. mars 2011

Følg skipsfarten LIVE på din PC

Viste du at det er mulig for alle som har internettilgang å følge med på skipsfarten over hele verden? For mitt vedkommende er det mest interessant å se hvilke skip som ligger i havnen hjemme, samt hvor Bastøfergene er når jeg er på jobb.

På skjermbildet kan du klikke på det område du vil følge med på, og du får da opp følgende fakta:
- Navn på skipene
- Type skip, indikert etter ulike farger (ferger er blå)
- Skipenes fart og kurs
- På skip som seiler langt, også destinasjonshavn
- Bilder av skipene

På arbeidet er dette et godt hjelpemiddel, særlig ved uregelmessigheter i trafikken for eksempel ved mye is i fjorden. Ved å se hvor langt unna fergene er, kan vi få gitt beskjed til de reisende om oppdaterte avgangstider og evt. kanselleringer. Nå har vi fire ferger, og ferge nummer fire ligger som regel rett utenfor vinduet vårt. Det betyr at vi ikke lenger kan se ut av vinduet for å vite når de nærmer seg Horten.

Adressen er http://www.marinetraffic.com/ais/dk/default.aspx?level0=100#

På bildet øverst er Bastø III på vei fra Horten i 2,5 knops fart.
Bastø IV ligger fortøyd i Horten.
Fergen til Bastøy Fengsel, Vederøy, ligger også fortøyd i Horten.

Under ses en del av New York havn, hvor mangfoldet av skip er vesentlig større. 

tirsdag 15. mars 2011

Prøve Hotell-bussferie - se hele verden?



Har du lyst til å se verden og ikke bryr deg om kummerlige forhold, kan det tyske konseptet «Det rullende hotell» kanskje virke fristende.
Selskapet tilbyr turer i spesialbygde busshoteller til kjente og mindre kjente reisemål i alle verdensdeler.

Bjørnesafari eller ørkenvandring
Hele poenget er at du sover og kjører i én og samme buss, der du deler plassen med et tyvetalls andre i én til to uker.
Du kan oppleve alt fra bjørnesafari i Alaska til ørkenvandring i Namibia.
Bussen stopper på severdige steder, hvor man utforsker det som måtte være verdt et besøk. Dessuten er en tyskspråklig guide med på hele opplegget.
- Dette er en perfekt reisemåte for eventyrlystne mennesker. Man får et utrolig godt innblikk i kulturen og det daglige livet i det landet man reiser i, sier turguide Maria Dirkes-Kuhn i Rotel Tours.

Uten dusj og toalett
Likevel trekker Dirkes-Kuhn frem at en reise med det rullende hotell neppe egner seg noe særlig for små barn.
- Dette er nok ikke den best egnede feriemåten for små, for det er mye kjøring, og de fleste barn liker dårlig å sitte stille lenge. Dessuten kan det kanskje bli litt mye kultur for dem, sier Dirkes-Kuhn.
Et annet viktig poeng er at bussene ikke inneholder toalett eller dusjmuligheter, så du må være villig til å bo enkelt.
- Der det finnes, stopper gjerne bussen for overnatting på campingplasser. Det er for å gi passasjerene mulighet til å være i nærheten av dusj og toalett. Men noen ganger finner vi ikke det, og da må man klare seg så godt man kan uten disse fasilitetene, sier Dirkes-Kuhn.

Lite luksus for pengene
Prisene for de rullende feriene, inkludert flybillett til utreiselandet, varierer selvfølgelig med reisemålet.
Men bussturene er langt fra gratis.
En 22 dagers ekspedisjonsreise til Etiopia koster for eksempel rundt 24.000 kroner, mens en 12 dagers tur i Slovenia kommer på rundt 7500 kroner. Til Tibet koster det omkring 28.000 kroner for 22 dager, mens like mange dager i Sudan kommer på rundt 26.000 kroner.

Bussen til Rotel Tours, hvor du sikkert blir temmelig godt kjent med dine medpassasjerer på reisen ;-)

Artikkelen er skrevet av Christine Gulbrandsen, og funnet på aftenposten.no
Bilder fra selskapets nettside.

mandag 14. mars 2011

Opplading pågår ...

Nå har jeg jobbet mange timer noen dager, og gleder meg til to alenedager på Color Magic til og fra Kiel. Noe som virkelig er avslappning for meg, er å kunne ta en slik tur uten noe som helst program. Sove, spise, lese, skrive, tenke, be, nye inntrykk og inspirasjon. Også videre :-)

Med til sammenhengen hører det til at dette er en gratistur som jeg fikk via en Facebook-link av en konkurrende kollega i desember. Så turen er sett frem til...

Nå er jeg nettopp kommet ombord og har en fin lugar med utsikt til promenaden. En kjølig dusj er nettopp overstått, og nå venter en middagslur uten tidsbegrensning, aaahhhhh!

Color Magic er ikke fullt så eksotisk som skipet på bildet, men det symboliserer fint slik jeg ser for meg denne turen.

søndag 13. mars 2011

Fastboende flykter fra turistbyen Skagen

Fastboende Skawboere (de som bor i Skagen) flykter nærmest fra byen. Mellom 200 og 300 mennesker forsvinner hvert år fra Danmarks nordligste by, som er viden kjent som turistmål for langt mere enn de 2,2 millioner som besøker byen hvert år. Mange eldre bor i Skagen, så naturlige dødsfall utgjør en del av tallet. Samlet sett er det unge som reiser vekk, men tallet er høyt fordi det kun bor ca 12.000 mennesker i byen.

Høye boligpriser, begrenset tilbud på arbeidsplasser (bortsett fra juli måned) og småkarskt vær hele vinteren gjør at Skagen ikke er en typisk tilflytterby. Barnefamilier kan nesten få dobbelt så mye hus for pengene i Aalbæk som ligger 20 km lenger syd, eller Frederikshavn og 40 km sydover. Pluss et langt større fritidstilbud.

Boligforeningene i Skagen tar nå dette faktum til etterretning. 100 leiligheter i blokker blir revet ned, og flere mindre leiligheter i andre blokker blir lagt sammen til større leiligheter. Over 115 millioner kr skal brukes på dette prosjektet de neste to årene, for å tilpasse de eldres økende krav og behov for plass.

De fleste mennesker flytter ikke kun etter naturen, for ellers ville Skagen etter mitt syn vært et klart førstevalg!

Illustrasjonsbilde av to damer som ser ut til å forlate Skagen, via stranden ;-)

lørdag 12. mars 2011

Tanker en lørdags morgen

Lørdagsmorgener er alltid deilige. Også når man er på jobb. Vi bunkrer (fyller diesel og vann på fergene) en halvtimes tid. Det er lite passasjerer og kjøretøyer. På denne årstiden kan jeg sitte i det lille terminalbygget på nye kaia og nyte soloppgangen, selv før kl 7.

Første avgang til Moss er kl 0730, men allerede en time før, kjennes duften av nystekte vafler utover kaia. Det er nesten helt utrolig at vafler kan lukte så mye... Ca 1.000 liter diesel renner gjennom slangene hvert minutt, og jeg skal fylle ca 23.000 på denne ferga i dag. Og ca 50.000 på en annen ferge i morgen formiddag.

Jeg nyter stillheten og den folketomme morgenstunden og tenker på hvor godt jeg har det.

Samtidig presser alle inntrykkene fra nyhetskanalene seg på, om tsunami, jordskjelv, ødeleggelser, branner, oversvømmelser, raserte byer, hus, kjøretøyer. Og drepte mennesker i flere land og på flere øyer. Folk som gråter, fortviler, er rasende og i sjokk flimrer over skjermen og på nettavisene. Flere amatørvideoer er også tilgjengelig, og får frem de mere personlige opplevelsene folk har gjennomfått.

Det er vanskelig å fatte. Vanskelig å ta inn over seg. Vi er så langt unna. Inntrykkende er så overveldene. Jeg føler medynk med dem. Men kan allikevel ikke forstå hva de gjennomgår. Her jeg sitter, så trygt på bryggekanten en tidlig lørdag morgen.

torsdag 10. mars 2011

OK at terrorisme fordobler oljeprisen?

Den britiske toppolitikeren Alan Duncan som har en mangeårig fortid som oljehandler og konsulent for den britiske oljeindustrien, har lenge advart mot stigende olje- og dermed bensinpriser som følge av uro og terror. Angrep mot tankskip eller oljelager kan lett sende oljeprisen på verdensmarkedet til over 200 dollar fatet.

Da er det plutselig ikke bare i midtøsten eller i USA man merker terrorens bakdeler, når Shell på hjørnet tar nærmere 20 kr literen. Syns ikke idèen om å skyte pirater og andre som trøbler til hvermanns liv på egen bekostning, var helt ute av proporsjoner allikevel...

onsdag 9. mars 2011

Dagens bilde: Flytting

Har man stor bil, kan man flytte nesten alt mulig selv...

mandag 7. mars 2011

Fruen fikk beste karakter. Igjen :-)

I dag hadde Pia Charlotte muntlig eksamen hvor hun skulle forsvare en større oppgave som hun skrev sammen med to medstuderende de siste ukene. Weekenden har mildt talt bært preg av forberedelser til dette, og kombinert med lite søvn og mye lesing, har jeg og gutta holdt oss mest mulig på avstand de siste dagene. Men resultatet ble 12, beste karakter man kan få i Danmark, og som indikerer en meget profesjonell og innholdsrik fremleggelse, med fakta og viten langt utover hva som kan forlanges!

Ikke merkelig at jeg er en stolt ektemann i dag... Det som er spesielt med dette, er at når Pia gikk på handelsskolen i "gamle dager", hadde hun bare normale gode karakterer, fordi hun ikke er tall-typen, men tvertimot kunster- og musikktypen som scorer langt bedre poeng i sistnevnte sammenhenger.
Det er fortsatt to store eksamener igjen før sommeren, hvor studiet på i alt 3,5 år avsluttes.
Frem til februar var hun i praksis i en barnehages handicapavdeling, og nå er det skolegang igjen de siste månedene.

Bildet er tatt for tre år siden, på første skoledag for min kjære.
Og ingen av oss ante hvilke utfordringer som skulle gjennomgås de neste årene ;-)

søndag 6. mars 2011

Mærsk bestiller 10 gigantskip - med plass til 18.000 containere

Danske Mærsk Line har bestilt 10 mega containerskip, med plass til 18.000 containere. På hvert skip! Mærsk har også opsjon på ytterligere 20 skip på samme størrelse. Hvert skip har en pris på ca 1 milliard, og skal primært frakte varer fra Kina og Asia til Vesten. Lengden er ca 400 meter, og skipene skal bygges i Korea i perioden 2011-2015. Hva blir det neste???

Hele artikkelen kan leses her

lørdag 5. mars 2011

Tidl. Peter Wessel seiler arbeidere fra Libya

Peter Wessel, Larvik-Frederikshavnsfergen, bygget i 1981 ble solgt til Italia og heter nå SNAV Toscana. The Independent melder at skipet har fraktet nesten 2.000 arbeidere ut fra Libya under krisen som nå rammer dette landet. Nylig ankom arbeiderne til Grand Harbour på Malta.

fredag 4. mars 2011

Flere kule danskere - tennisspilleren Caroline Wozniacki


Den 20-årige tennisspilleren Caroline Wozniacki har gjort seg bemerket på flere måter de siste årene. Blant annet for utradisjonelle pressekonferanser. I januar stilte hun selv spørsmålene og ga svarene, mens i februar inviterte hun evt. beilere på date! Ganske stilig og vågalt gjort av den unge damen, og hun gjorde det endog med humor på typisk dansk, uhøytidelig vis.  


De som kjenner meg, vet at jeg har et svært avslappet forhold til sport. FOR avslappet vil nok noen påstå ;-) Men når sportsfolk fremstår som folkelige, morsomme og avslappet, har jeg mere sans for det.

Og nettopp denne stilen kjennetegner den målbeviste frøkenen, som har polske foreldre men født og oppvokst i Odense, Danmark. Faren er hennes manager, og siden 2008 har familien bodd i Monaco pga bedre treningsforhold og lavere skatt. Og sikkert bedre klima kan jeg tenke meg...

Litt facts:

  • I single spill har hun 227 seire og 88 nederlag
  • 13 WTA-titler og 4 ITF-titler
  • Rangert som # 1 (11. oktober 2010)
  • Proff siden 2005
  • Vunnet nesen 8,5 millioner dollar i premier
  • Årets tennisspiller i Danmark 2008, 2009 og 2010
Som jeg startet med: Caroline har noen morsomme pressekonferanser, og sistnevnte hvor det ble svært mye latter kan du se her

Hennes offisielle nettside heter http://www.carolinewozniacki.dk/
og hun kan også følges på Twitter.

onsdag 2. mars 2011

Ny Stratospakke - mere lureri fra Nidar!

Det har kommet en ny innpakning av Stratos - kalt "SjokoStriper" - og reklame har kjørt på TV om hvor genialt og sosialt dette er. "Det er bare å knekke av en stripe...". Dette er bare tull for forbrukerne, men selvsalgt smart for Nidar som på denne sjokoladen tjener 203 kr/kg i stedet for 143 kr/kg på PLATEsjokoladen som koster vel 21 kr på Rema. Til sammenligning koster den "alminnelige" Stratosen 220 kr/kg.

Smaksmessig minner den veldig om Freias Porøs, men utseendemessig om Kvikk Lunsj.
Konklusjon: En helt unødvendig sjokolade å selge, med mindre folk syns det er morsomt og sosialt nok til å ville betale 30% mere for nøyaktig samme sjokolade i en annen form.

Stratos SjokoStriper kostet kr 12,90 på Rema1000 i Horten.

tirsdag 1. mars 2011

Venner i alle farger og former... takk for dere!

I går hadde jeg bursdag, og da fikk jeg mange hilsener fra familie, venner og kjente. Det var til ettertanke, fordi jeg så MANGFOLDET i mine vennskaper. Bare på Facebook fikk jeg nesten 150 meldinger fra mere og mindre kjente "venner" som representerer et meget stort mangfold gjennom meninger, oppfatninger, sivilstatuser, aldere, nasjonaliteter, utseende og livssyn.

Nettopp mangfoldet setter jeg utrolig stor pris på, fordi jeg tidligere stort sett var sammen med mennesker som delte mine meninger, og det ble veldig snevert og småsekterisk. Tusen takk for at dere er slik dere er! Alle sammen! Det er veldig spennende å bruke tid med mennesker som IKKE deler samme oppfatninger som meg selv; det blir JEG klokere av, og det blir også den andre parten. Heldigvis :-)

Her er noen venne-eksempler:
  • Noen bruker nesten all sin fritid til å se filmer - andre venner har ikke TV.
  • Noen drikker seg fulle flere ganger i uka - andre drikker ikke alkohol overhodet.
  • Noen elsker å gå til kristne samlinger - andre vil ikke høre om kristendom.
  • Noen jobber omtrent hele tiden - andre er trygdet/førtidspensjonerte.
  • Noen har adhd - andre mener at adhd er demoner fra djevelen som kan og bør kastes ut.
  • Noen juger og skryter hemningsløst - andre er hudløst ærlige.
  • Noen elsker å reise med ferger og skip - andre blir sjøsyke bare de dusjer (nesten)
  • Osv. Skjønner du hva jeg mener?
Jeg er overbevist om at hvis vi mennesker ble bedre til å lytte, og tregere til å tale negativt, ville verden bli et mye bedre sted å være. For alle.

Mamma og Hang besøkte meg på jobben, og hadde med eggelinse fra baker Halvorsen i Sandefjord