lørdag 30. april 2011

I svømmehallen med 5 ADHD-barn. Og ca 250 andre barn og voksne

Fredag hadde vår yngste sønn bursdag, og han ønsket å feire den i Frederikshavn Svømmehall sammen med tre av sine kamerater, storebror, samt fruen og meg. Svømmehallen tilbyr en pakke med bading, mat, drikke og is, for kr 75 pr. person. Det er billig!

I tillegg gir det mange gode opplevelser: Barna får utfoldet seg etter eget ønske, det er varmebasseng, vannrutsjebane, sauna (som ble benyttet ja), store flytende dyr man kan hoppe på, osv. Midt i arrangementet, som er ca tre timer, spiser man sammen og får samlet seg igjen.

Pia var med den kvinnelige gjesten i garderoben, mens jeg prøvde å holde styr på de fire gutta. Alle barna hadde ADHD, men det kunne man slett ikke merke eller se hvis man ikke kjente dem. De oppførte seg eksemplarisk! Til tross for veldig mange andre barn, og veldig, veldig mye lyd. Dette kan sagtens gjentas en annen gang :-)

For oss voksne ble det rett ut på sofa etterpå. Og i seng kl 22 ;-)

Bilde er et vilkårlig valgt badebilde funnet på Google, da man ikke må bruke kamera i svømmehallen, og heller ikke fotografere og publisere bilder av andres barn, uten foreldres skriftlige samtykke ... Det våkne øye klarer nok imidlertid å se hvilken kjent kunstner som har malt her

torsdag 28. april 2011

Nokia i Danmark: Fra 1003 til 20 ansatte

Innen utgangen av 2012 skal Nokia redusere sin danske avdeling fra 1003 ansatte til kun 20. Hovedårsaken er, ifølge direktør Claudia Simonsen, at selskapet vil samle utviklingen av software til samme sted som hardware og mekanisk utvikling. Samtidig vil Nokia plassere utviklingsavdelingene i nærheten av de største underleverandørene.

Sjefen selv vil også miste jobben når nedskjæringsrunden er over. Hun ble selv ansatt i mars måned 2011, etter at den forrige direktøren gikk av i februar. Hun ser det som en meget viktig oppgave å få flest mulig av de ansatte over i andre jobber, i løpet av de neste 20 månedene.

tirsdag 26. april 2011

Vi kan tråkke oss sunne - med gode bivirkninger

"Vi cykler til arbejde" heter en dansk kampanje som hvert år får 10.000 flere danskere til å bruke sykkel til jobben. Her er en oversikt over hva som skjer med kroppen når vi sykler ca en halv time daglig:

Hjerne
Stofene endorfiner, serotonin og dopamin blir utskilt under mosjon.
Gevinst: Følelse av velvære og glede. Mindre sannsynlighet for stress og depresjon. Bedre hukommelse og konsentrasjonsevne.

Hjerte
Hjertemusklen blir større og yteevnen forbedres, så mere blod blir sendt rundt i kroppen pr. slag.
Gevinst: Lavere blodtrykk og puls, lavere risiko for hjerneblødning.

Hud
D-vitamin dannes i huden i møte med sollys.
Gevinst: Lavere risiko for knokkelskjørhet og knokkelbrudd, og et bedre innumforsvar.

Blod og karvegger
Innholdet av fettstoffene triglycerider i bloder faller. Blodet blir tynnere og karveggene glattere.
Gevinst: Redusert risiko for blodpropper og åreforkalkning.

Lunger
Lungekapasiteten utvides og styrkes.
Gevinst: Bedre opptak av luft, dvs. bedre energiforsyning til kroppens celler og til hjernen.

Tykktarm
Fordøyelsen forbedres så maten passeres raskere gjennom tarmen (tror forskerne)
Gevinst: Redusert risiko for kreft i tykktarmen.

Muskler
Musklene styrkes.
Gevinst: Færre muskelsmerter og større forbrenning av kullhydrat og fett.

Knokler
Knoklene blir kraftigere og sterkere.
Gevinst: Lavere risiko for knokkelskjørhet og hoftebrudd.

Kilde: Bladet Cyklister, mai 2011

Dagens bilde: Overstått påske

Borddekorasjon fra feriehuset i Løkken

mandag 25. april 2011

Morsom virtuell Lego-bygging

I siste bladet av Komputer som vi abonnerer på, fulgte det med et gratis dataprogram fra Lego hvor man kan bygge nettopp Lego. Programmet er innstallert på 2-3 minutter, inneholder 1500 forskjellige klosser og det er ingen begrensning i størrelsen på hva man kan bygge. Wow!

Eneste ulempe man kan snakke om, er at programmet er en kjempe tidstyv. Når man finner fidusen i funksjonene, går det rimelig enkelt å finne riktige klosser, plassere dem og skape originale byggverk.

Og som ikke det er nok: Når du har bygget modellen ferdig, kan du kjøpe den i nettbutikken, få med samleveiledning, og endog designe din egen boks!

Ingenting kan selvfølgelig hamle opp med originale, virkelige Legoklosser. Men er man på farten, og ikke har ubegrenset plass og lommebokstørrelse, er det dette jammen en genial erstatning ...

Har ikke tid til å skrive mere nå ;-)

søndag 24. april 2011

HELPERS støtter 9 barn i Durgapur - øst i India

HELPERS støtter blant annet 9 skolebarn i Durgapur, gjennom org. Verdens Børn i Danmark. Noen av barna får betalt skolegang, mens andre får støtte til familien for å unngå at barna blir tatt ut av skolen, og satt i arbeid. Selv som meget små...

Noen fakta:
- Verdens nest største befolkning med 1,3 mia. mennesker
- Ca 200.000 mennesker lever i ekstrem fattigdom
- Verdens Børn har 4 prosjekter i India, hvorav ett i Durgapur


Durgapur Child Care Project
blev oprettet i foråret 2009, efter at Verdens Børns samarbejde med Sonatala-projektet ophørte.
Lederen Sandip Chatterjee allerede har skabt nogle gode rammer for de lidt over 100 fastboende børn – og yderligere ca. 70hjemmeboende skolebørn støttes også gennem Verdens Børn. 

Durgapur Child Care Project har foreløbig til huse i to lejede bygninger. Byen Durgapur er en hurtigt voksende by, der ligger et par timer nord for Calcutta, og på sigt er det planen at skaffe støtte til at opføre nye bygninger i udkanten af byen, så rammerne kan blive endnu bedre. Der er på nuværende tidspunkt 11 ansatte, og udover den daglige skolegang er der ansat et par lokale lærere for at give børnene lektiehjælp morgen og aften.

Organisasjonen Verdens Børn:
VERDENS BØRN - International Børnehjælp er en uafhængig, ulønnet, dansk humanitær organisation oprettet i 1974.  
                                                                                                             
Formål
Det er organisationens formål at yde hjælp til forældreløse børn, børn fra meget fattige hjem samt handicappede børn. Hjælpen ydes uden hensyn til køn, nationalitet, hudfarve, religion eller politiske anskuelser.                                         
                                   
Økonomi
Det økonomiske grundlag for hjælpearbejdet fås primært gennem ca. 3.000 fadderskaber. Det samlede bidrag i år 2009 udgjorde 6,5 mio. kroner, og administrationsomkostningerne udgjorde i denne periode 3% (dækkes af tilskud fra Tipsmidlerne).   
                                                                             
Ledelse
VERDENS BØRN - International Børnehjælp ledes af en arbejdende, ulønnet bestyrelse.
Hvert bestyrelsesmedlem har specifikke arbejdsopgaver.       
                   
Medlemsblad
Medlemsbladet "VERDENS BØRN" udkommer 4 gange årligt og sendes til medlemmer og faddere.

lørdag 23. april 2011

Thy Ferries har innstilt seilasen mellom Kr.sand - Hanstholm

Så har Color Line igjen monopol på frakt fra Kristiansand til Danmark. Thy Ferries har stanset seilingene mellom sørlandsbyen og Hanstholm, og fergen Victoria VI er lagt opp. Årsaken er at det ukrainske rederiet som eier skipet samt lønner mannskapet er uenige med Thy Ferries og den internasjonale transportføderasjonen om størrelsen på lønn til mannskapet.

Til nå har de ukrainske sjøfolkene fått ca 9000 kr i måneden, mens standarden skal være minst 20000 kr. Altså et ganske så stort sprik ...

Det betyr at Color Line er enerådende på frakt fra sørlandet til kontinentet.
Igjen :-(

Les mer om Thy Ferries her

torsdag 21. april 2011

Egen MOTORVEI til syklister i Danmark

I København er arbeidet med den første sykkelmotorvei i gang, og skal ferdigstilles i oktober. Den går fra Søerne, over Damhussøen til Albertslund. Også Aalborg og Aarhus etablerer sykkelmotorveier, som defineres som brede sykkelstier med flere baner, godt og jevnt underlag, samt få stopp. De skal også være adskilt fra øvrig trafikk, og servicegoder som vann, pumpestasjoner og veiinformation skal gjøre rutene ekstra innbydende.

I Aarhus vil man forble antallet syklister, og fra høsten kan man sykle på egen motorvei fra Egå Engsø i nord til midtbyen. Aalborgenserne kan snart sykle på egen rute fra midtbyen til Universitet øst i byen.

I Odense klassifiserer man i øyeblikket kommunens sykkelstier som et grunnlag for best mulig etablering av den kommende sykkelmotorvei.

Noe å tenke på også i Norge?
Hadde vært råstilig med sykkelmotorvei fra Larvik - Oslo, og videre til Fredrikstad eller Halden.
Undertegnede som av og til sykler fra Larvik - Horten, opplever ymse kvalitet på både stier og merking, selv om dette er en hovedferdselsåre.
Igjen er danskene kommet lenger...

Bilde fra sn.dk

onsdag 20. april 2011

Ny deilig skinnsofa til stua vår

Vi har nylig kjøpt ny skinnsofa til stua. Det er en hjørnesofa, hvor innerste seterygg kan vippes ned (bak Pia) så det blir behagelig å ligge ned å lese, spille eller se fjernsyn. Sofaen måler ca 240 x 225 og passer fint i stuens innerste hjørne.

Under bokhylla er det spots fordi arbeidsbordet tidligere sto her. Nå passer de perfekt til å gjøre sofaens ene sider til lesekrok, uten at man behøver å opplyse hele rommet. I sofaens venstre side går siste sete ut i en liten bue, og runder av siden på en elegant og diskret måte.

Den gamle sofaen, den sorte skinnsofaen som ble kjøpt i fjor, ble solgt på to dager, til en pris litt over hva vi selv ga for den. Og kjøperen kom endog kjørende fra Esbjerg for å hente den! Det betyr 8 timer på landeveien for en sofa til 2000 kr - ikke verst...

Sofaen var helt ny og kostet kr 4.500,- som er ca halvparten av butikkpris.
Det er fordi det kan være små skjønnhetsfeil eller andre ting som ikke har vesentlig betydning for varen. Det var det også på vår sofa, noen små merker som ser ut som lakk, hvis man ser skikkelig godt etter. Det vil vi så prøve å fjerne etterhvert. Først og fremst skulle vår nye sofa kunne romme flest mulig mennesker på minst mulig plass. Samtidig som det skulle være deilig å se TV i den. Og det oppfyller den absolutt.

På 123lagersalg.dk har de hundrevis av sofaer og andre lekre møbler til salgs, og man kan enten hente selv på lager utenfor Ålborg, Kolding eller Næstved, eller få varene kjørt hjem.
Min gode halvnorske venn Stefan hjalp meg med å hente den i Ålborg forrige helg, samt å bære den opp i leiligheten.

Kom innom oss og prøv selv :-)

tirsdag 19. april 2011

Råstilig med stor TV og surround i stua!

I går var det premiere på familiens nye 47" LCD-TV, samt BlueRay-spiller med 3d-sorroundanlegg som nettopp er kjøpt og (endelig) mottatt fra Komplett. Det ble en skikkelig positiv overraskelse! Vi så filmen "Biler", som har mye lyd, og det var utrolig stilig å høre lyden på alle sider av sofaen hvor vi satt.

Det å kunne høre racerbilene kjøre forbi deg, helikopteret i bakgrunnen som flyr fra høyre til venstre side, osv. i tillegg til et stort skjermbilde som gjør at vi nå la merke til detaljer vi ikke tidligere hadde sett i filmen var veldig gøy!
Vi grøste på ryggen, gutta skreik av begeistring, og tilogmed Pia syns det var ganske kult med så fin lyd. Opplevelsen var rå!!!

TV ble levert hos oss sist fredag, 15 dager etter bestilling hos Komplett. Etter mange henvendelser fra oss, og til sist kontakt med selveste kommunikasjonsdirektøren i Norge, ble det fart på sakene. Årsaken var at Komplett hadde skiftet fraktfirma nettopp da vi bestilte, og at den ene av våre to pakker ble glemt ett eller annet sted. Sa Komplett-mannen i hvertfall. Som kompensasjon for alt bryderiet, ble vi enige om en prisreduksjon på kr 1.000 som betyr at vi fikk TV som opprinnelig kostet 6.000 kr for kun 3.000 kr. Det var en fin avslutning på saken.

I dag er det test av Riverdance - Live from Beijing, som står på testmenyen :-)))

mandag 18. april 2011

Fin påskestart i Løkken

Fra fredag-søndag var vi sammen med min mor og hennes mann, i ferieleilighet i Løkken. På landsiden av hovedveien ligger et nytt område kalt Nordenlys, med sammenbygde hus i 2 og 3 etasjer. Først var det meningen med spleisetur, og valget var egentlig Skallerup Klit Feriecenter. Men en weekend der kostet godt over 6000 kr, mens i Løkken kunne vi få samme plassen, dog i mer moderne leiligheter for vel 2000 kr + forbruk.

Med i prisen var også gratis adgang til Løkken Svømmehall, hvor gutta og jeg hygget oss et par timer lørdag ettermiddag.

Leiligheten vi bodde i besto av 2 etasjer + stor hems.

Nede var det inngang, 3 soverom og bad. Ovenpå var det kombinert kjøkken/allrom/stue (bilde), og oppgang til hemsen hvor det også kunne sove 2 stk. Hadde vi imidlertid vært 8 personer ville det blitt trangt, men tanke på både spisebordet og ett bad... Det at oppholdsrommene var i høyden var veldig praktisk, fordi man kunne se langt mere, og ikke minst at det var kjølig og behagelig å legge seg om kvelden i "kjelleren". Store vinduer til begge sider fra kjøkken/stue gjorde rommet temmelig varmt i dagtimene.



Simon og far spiller "hopp i havet" i den fine skinnsofaen. Far tapte.

lørdag 16. april 2011

Interessante nettsider: Fakta om fartyg

Svensken Micke Asklander på 51 år er lok.fører/los/arbeidsfører i tunnenbanesystemet i Stockholm, og startet i 1997 med å samle inn fotos og info på ferger og skip fra hele verden. Etterhvert har dette blitt til en fantastisk samling historie, som er tilgjengelig for alle på nettsiden www.faktaomfartyg.se

På nettsiden kan man alfabetisk søke på rederier, det enkelte skip, forsvunne skip, innredningsbilder, skorstensbilder, "artistnavn" (midlertidige navn skip har mens de er leid for et kortere tidsrom), osv.
Det finnes flere hundre rederier på listen, og tusenvis av skip, hovedsaklig ferger.

Det som er særlig imponerende er at Micke bruker sin fritid til dette, og ikke får noen godtgjørelse for alt arbeidet han gjør. Samtidig er det helt utrolig hvordan han får detaljerte opplysninger om enkelthendelser, f.eks. finnes denne information under skipet Athena (1989):
1989 05 15. Ca 04:42 så fick fartyget brand ombord som lokaliserades till en hytt på däck 9. När dom bekämpade branden så "ville" inte elden slockna när dom slutat överösa med vatten, det visade sig att där fanns ledningar med sprit som hade brunnit av, Dom låg i konstant tryck och när dom slutade släcka så antändes spriten tack vare den värme som hade uppstått. Gick i trafik med vissa hytter avstängda under några veckor till allt var reparerat.

Du anbefales et besøk - husk å ha god tid ;-)

Det eneste bildet av mannen selv som kunne googles, var dette hos evagun.se

fredag 15. april 2011

Vekket kl 0130 av Securitas

Torsdag var en lang dag på jobb, og fredag skulle jeg opp kl 0530 for å rekke ferga morgenferga fra Larvik. Jeg sovnet først ved 0030-tida, men våknet brått av at det dundret på døra til campingvognen. Mange ganger. Jeg fikk ut soveproppene og ropte HVA!

-Det er Securitas, hørte jeg stemmen utenfor si, jeg må snakke med deg om noe viktig.
Ja viktig burde det virkelig være, siden jeg blir vekket midt på natta.
Vekteren, en godt voksen slank herremann, med runde briller og dårlig ånde, fortalte da jeg lukket opp døra, at han ikke ikke låst igjen døra til bryggekontoret. Og at han hadde knotet med det i "lang" tid. Samt at han hadde hatt sååå mange vanskeligheter også andre steder denne natta. Kunne jeg så hjelpe han med å få sperret døra?

Til min overraskelse klarte jeg å tenke ut at vi hadde en 2"x2"-stokk i bunkersrommet, samt en sag på kleslageret (ja faktisk!). Jeg fikk tatt på meg klær igjen, ble med han ut og fant frem delene han skulle bruke. Men da han skjønte at jeg hadde tenkt HAN skulle sage, men stemningen enda dårligere.
Kort fortalt: Han fikk saget av stokken, så en bit passet under dørhåndtaket. Låsesmed var dessuten bestilt til i dag kl 8, fordi låsen hadde vært vrien hele torsdag. Men vi hadde klart å låse den fra innsiden, og gå ut gjennom terminalen.

Alt dette var over på 10 minutter, men jeg klarte bare ikke å sovne igjen etterpå. Det betyr at siste natta før fri ble 2-3 timers søvn, noe som ikke her heldig. Særlig med tanke på familietur denne helgen ;-)

Illustrasjonsbilde av en Securitasbil. Du skjønner nok at jeg ikke tok med kamera ut av vogna halv to på natta ;-)

torsdag 14. april 2011

Livstegn fra Komplett.dk

Så kom det endelig livstegn fra Komplett.dk. Ved en tilfeldighet fant jeg ut at jeg tidligere har jobbet sammen med kommunikasjonssjefen i Komplett ASA, og skrev til henne tirsdag kveld. Hun lovet å umiddelbart se på saken, og så begynte ting å skje igjen.

Onsdag ettermiddag ble jeg oppringt av Komplett.dk, som var sååå lei for at dette hadde skjedd. Årsaken var at Komplett hadde skiftet fraktfirma 1.april, nettopp når min og en del andres ordre skulle utsendes. Fikk jeg forklart.
Jeg ble lovt at TVen (som fortsatt eksisterte og befant seg på lageret i Sandefjord), skulle sendes prompte, og ankomme meg fredag ettermiddag med særskilt ilbud. På mandag skulle jeg så ringe til Komplett.dk, snakke med Mikkel, og bli enige om en kompensasjon.

Så blir det spennende å se om det blir TV på oss denne helgen ...

onsdag 13. april 2011

Jeg har vunnet reisegavekort på kr 10.000 !

Vår forening HELPERS har flere fadderbarn i India, gjennom foreningen VERDENS BØRN. Dette er en non-profitt organisasjon som hjelper barn og unge med utdannelse, og bruker 100% av mottatte gaver til formålet. Den lille administrasjon de har, dekkes av tipsmidler. De har ingen ansatte, og alle arbeider frivillig. Også når man besøker barna rundt omkring i verden.

Høsten 2010 hadde VERDENS BØRN en konkurranse, hvor man kunne vinne 10.000 kr som skulle benyttes til reiseutgifter så man kunne besøke sitt eller sine fadderbarn på èt av de stedene VB arbeider. Dette skulle også føre til flere faddere, for å holde utgifter til markedsføring nede, samt prøve å engasjere mennesker på en personlig måte.

Glade barn i Durgapur

Undertegnede deltok i konkurransen, men jeg tenkte ikke mere over det.
Før i går, da jeg ble oppringt fra Fyn, med beskjed om at det var jeg som hadde vunnet!
Det betyr at jeg kan få reise gratis til Durgapur, nord i India for å besøke prosjektet der vi p.t. betaler utdannelse for 9 skolebarn (les mer om dem her: http://www.helpers.nu/210%20Skolebarn.htm)

Det kan bli spennende!
Høsten 2009 var Pia og vår eldste sønn i Kenya for bl.a. å besøke våre fadderbarn der. Slike reiser er imidlertid kostbare, og betales av oss privat, samtidig som vi også prøver å gjøre flere ting når vi er på reise.
Når man så har vunnet en reise, blir det mye lettere å besøke barna våre, og denne gangen ser det ut til å bli meg som skal på tur :-)

mandag 11. april 2011

Ingen levering eller info - utrolig skuffet over Komplett

Nettbutikken komplett.dk har frustrert, irritert og skuffet meg skikkelig den siste uken. Fordi vi har spart så mye penger på transport siste året, skulle dette være noe av guleroten: Ny stor TV + lekkert lydanlegg til stua. Her er historien:

Torsdag 31.mars
Jeg bestiller en Phillips 47" LCD TV og BluRay-spiller med surroundanlegg via www.komplet.dk 
Senere på ettermiddagen får jeg beskjed om at den er ferdigpakket og blir sendt kl 17 fra lageret i Sandefjord.
I dagene deretter følger jeg med på track and trace, men det ser ut som kun den ene pakken er mottatt på lageret i DK.
Onsdag 6. april
Fraktmannen ringer kl 13 og spør om jeg er hjemme en time etter.
Jeg er imidlertid hos barnelegen med mine barn i en annen by, og spør om han har med BEGGE varer. Han sier at TVen ikke er med.
Jeg spør om han kan vente til dagen etter, så jeg kan få begge leveringer samtidig. Det bekrefter han er OK.
Senere på ettermiddagen skriver jeg til Komplett.dk og etterspør mine varer.
Jeg får følgende beskjed:

Hej.
så skulle den komme til dig i morgen. da e har modtaget alle vare.
Med venlig hilsen
(navnet er fjernet)
Kundeservice , Komplett.dk - Nordens største netbutik

Deretter svarer jeg mailen og spør hvem "e" er.

Torsdag 7. april
Får jeg igjen svar fra Komplett.dk som skriver følgende:

da DE har modtaget varen ;D
men jeg skulle mene den kommer i dag
Med venlig hilsen
(navnet er fjernet)
Jeg forstår fortsatt ikke hva DE er for noe, men ringer tilbake til fraktmannens mobilnummer på ettermiddagen, og får vite at TV IKKE er kommet til deres lager.
Fraktmannen sier også at han ikke kommer til Nordjylland denne dagen, så jeg får heller ikke levert høytalerne og BluRay-spilleren denne dagen.

Deretter ringer jeg Komplett.dk og spør hva som skjer.
Jeg får til svar, at TV ikke kan spores opp, men kundebehandleren skal sende en mail til lageret i Sandefjord og spørre, og deretter ringe meg. Da skal vi også finne en kompensasjon for forsinkelsen og dårlige beskjeder, sier han.
Fredag 8. april
Ingen fra Komplett.dk ringer meg.
På ettermiddagen ringer jeg fraktmannen, som heller ikke i dag kommer til Nordjylland.
Hvilket betyr ingen TV og lyd i weekenden.

Mandag 11. april
Fortsatt ingen som har ringt eller skrevet til meg fra Komplett.dk
Dette er mildt sagt irriterende, fordi avtaler ikke blir holdt, og jeg bestilte varer så jeg skulle motta dem mens jeg hadde en friperiode. Siden jeg skal hjelpe med å bære opp varene på 2. sal, var det nødvendig at jeg hadde fri når varene skulle komme.

Nå er jeg igjen på arbeidet hele denne uken.
Familien sitter hjemme og er frustrerte fordi det fortsatt ikke har kommet noe TV etter 10 dager.
Leveringstiden skulle være 2-3 dager.

FORTSETTELSE FØLGER!!!

søndag 10. april 2011

På tro og ære : Min selvangivelsen er klar!

Flere timers jobb med regning, sjekking og lesing på nettet, er nå avsluttet: Selvangivelsen for 2010 er ferdig! Hvorfor gjør jeg så stort nummer ut av det? Det er fordi man som pendler har særskilt mange poster for reiseutgifter, samt kost og losji der man jobber. Slike tall er ALDRI forhåndsutfyllt, og det er derfor viktig at man selv setter seg inn i tallene og reglene.

Regnestykket gjør også at jeg kan regne ut hva jeg får igjen av skattepenger. Når papirene kommer i mars måned, ser det nemlig ut som om jeg skal betale restskatt hvert år, men det blir ikke tilfelle når alle tall kommer på rette plass - heldigvis :-)

De som leverer på papir har frist inntil 30. april, og det gjør jeg fordi jeg også skal vedlegge kopi av alle danske selvangivelsespapirer så Skatteetaten kan se hva jeg driver med her nede i Danmark. Og i følge tallene var det ikke mye i 2010...


På samme måte skal danske Skat, ha kopi av alle de norske papirene, fordi pr. definisjon er skattetilhørende i Danmark, selv om jeg ikke skal betale skatt her av det jeg tjener i Norge. Det er fordi arbeidsgiveren er norsk. Skulle sambandet Horten - Moss derimot bli kjøpt opp av f.eks. danske Clipper, vil ting og tall plutselig se litt anderledes ut. Men regner ikke dette for noen stor risisko.

Har du husket å fylle inn alle tallene dine, evt. rette det som er feil?
Husk at selvangivelsen du får i posten eller på nettet kun er et FORSLAG fra Skatteetaten. Også selv om det ser ut som om du får igjen penger.

Nytt av året er at myndighetene ikke lenger praktiserer to skalaer for tilleggsskatt hvis du utelater å oppgi noe. Før brukte man 15 eller 30% etter hvor alvorlig det var. Nå er det konsekvent 30% tilleggsskatt på alt som ikke oppgis, men avdekkes.

Følger du linken her, får du mange gode tips til selvangivelsen for 2010

fredag 8. april 2011

Litt stas på Pia - som fortsetter med de gode karakterene

Pia har igjen fått en 12er til eksamen (beste danske oppnåelige karakter) og jeg syns det er utrolig bra gjort, når man har vært borte fra skolen i så mange år + man er gift, småbarnsmor og vant til en vanlig jobb. Uten lekser og lesing...

Derfor inviterte jeg noen venner til spisning i dag, og bestilte en påleggskakemann hos slakteren over gata. En slik passer til ca 8-10 personer og koster kr 295,- Vi har prøvd dette hos dem tidligere, og det smaker utmerket.

Kvelden blir dermed i Pias favør, og undertegnede har også kjøpt inn diverse is med tilbehør, samt fredagsgodt til de små. Så det blir nok en hyggelig aften :-)

torsdag 7. april 2011

Den flytende nattklubben Spektrum Scandinavia

Den gamle DSB-fergen BROEN som seilte på Storebælt og til Samsø i ca 40 år, er nå blitt et flytende nattklubb som slepes rundt til større byer i Skandinavia. Skipet, som har fått fjernet propellen og som per definisjon dermed er en lekter, blir trukket av slepebåten Egesund.

Initativtakerne er danske Kasper M. de Thurah, som har drømt om dette prosjektet i flere får. Til tross for mange oppstartsproblemer er gjengen i gang, og ca 35 ansatte bor ombord i skipet som nå har 4 dekk, 8 barer og et verdensklasse Function-One lydsystem. I Oslo var det ca 4000 mennesker som besøkte skipet på åpningsdagen.

Nå har skipet som er døpt SPEKTRUM SCANDINAVIA igjen møtt på skjær i sjøen, i form av en mindre kollisjon med en slepebåt, som medførte et hull foran i skroget, og kansellering av reisen til Haugesund. Båten ligger nå i Horten og venter på reperasjon.
Nå er det ikke selve konseptet nattklubb som fascinerer meg, men heller det at noen tørr gjøre nye ting, og tenke i andre utradisjonelle baner.

Og ikke minst; Kasper M. de Thurah har noen VELDIG, VELDIG STILIGE nettsider, som absolutt anbefales et besøk. Klikk play under - og skru på lyden!

onsdag 6. april 2011

Bilder fra en fridag

Når jeg kommer hjem fra arbeidsperiodene i Norge, pleier jeg alltid å holde helt fri første dagen, og gjøre minst mulig fysisk arbeide. Her er bildene fra gårdsdagen:

Spiller spill på min elskede iPhone

Spiser kotelett på rugbrød med remoulade.
Og drikker iste med sitronsmak.

Leser bok om digitalfoto.
Sofaen er solgt, derfor brukes sovesofapuffen vår som en midlertidig løsning.

Middagslur på sofaen.

Det var gårdsdagen.
I dag har aktivitetsnivået vært ganske anderledes:
Kl 0800 - levere barna på skolen
Kl 0830 - tannlegen, borre ut en død tann og fylle med noe greier
Kl 0940 - hente leiebil hos Gunnar Carlsen. Og sønn.
Kl 0950 - innom Michael for å avtale strømfiksing i morgen
Kl 1000 - besøke Henning
Kl 1220 - hente barna på skolen med bil
Kl 1300 - kikke på sofa hos Erling Christensen Møbler i Hørmested
Kl 1330 - hente Pia på seminariet i Hjørring
Kl 1430 - time hos Barnelegen i Brønderslev med begge gutta
Kl 1700 - skulle vi ha middagssamling her, men rakk det ikke og avlyste
Kl 1900 - spiste middag og igjen minst mulig aktivitet før sengetid ...

tirsdag 5. april 2011

Dagens bilde: Bøfsandwich med sovs

Favorittmat i Danmark.
Gjerne med LITT tykkere saus...

søndag 3. april 2011

Couchsurfing-besøk av Cici fra London/Shanghai

23-årige Mengxi Jiang (kalles det noe enklere navnet Cici) har overnattet hos Pia og gutta fra fredag til lørdagen denne helgen. Hun tok kontakt med oss via Couchsurfing, fordi hun trengte et sted å sove, innen hun skulle treffe en venn og de sammen skulle besøke Skagen.

Hun er født og oppvokst i Shanghai, men studerer i London, hvor hun også fløy fra, til Gøteborg. Derfra reiste hun med Stena over til Fr.havn, og skulle møte vennen dagen etter.

I slike tilfeller er Couchsurfing.org genialt, fordi
1. Overnatting alltid er gratis
2. Du treffer nye mennesker
3. Du får som regel også gratis, lokal mat ;-)

Når besøket er overstått, skriver man en kommentar på den besøkendes profil, og gjesten gjør likeså. Neste gang andre har bruk for overnatting - eller man har det selv - kan man lese andres referanser av besøket, noe som gjør det litt tryggere og forutsigbart.

Medlemsskap er gratis, og man behøver ikke nødvendigvis kunne tilby overnatting selv.
Prøv på www.couchsurfing.org

lørdag 2. april 2011

Den beste 1. aprilspøken: Skibakke på cruiseskip

Det var mange morsomme aprilspøker i går, men den beste etter min mening, var storm.no som fortalte nyheten om at man nå kunne stå på ski - på et cruiseskip! Her er litt tekst fra artikkelen:
Alle som ikke klarer å bli enige om feriebudsjettet skal brukes på alpetur eller cruise kan begynne å glede seg. Reiseoperatøren Iglucruise har lansert et revolusjonerende nytt skip. Øvre dekk er gjort om til en 150 meter lang alpinbakke! Snø og 30 varmegrader er en dårlig kombinasjon, så bakken er dekket av Perma-Snow, et nytt materiale som tåler både sol og regn.

I tillegg til alle de barene og restaurantene du forventer å finne om bord, har skipet en spesiell after-ski bar, og en badestamp med plass til 36 personer i bunnen av bakken. Det første cruiset starter 15. desember i Barbados, og varer i totalt åtte dager. Turen går innom Tobago, Isla Margarita, St. Lucia, Grenada, og St. Vincent.  Flyturen mellom England og Barbados er inkludert i billettprisen, som starter på 799 pund. Vil du ha en utvendig lugar med balkong er prisen 959 pund per person.

Her er skipet avbildet i helt format:
 

fredag 1. april 2011

Test av Europas største pizzarestaurant på Superspeed 1. Ifølge Color Line


Det er gult, orange og pastell. Pizzarestauranten som ble påmontert Superspeed 1 under det vel 5 uker lange verftsoppholdet i Finland i januar, er ikke fargeløs. Langt ifra. Allikevel er innredningen tiltalende: De gule avlange bordene kjenner vi igjen fra Second Street på begge skip, utallige behagelige barstoler i fortsatt skinnende aluminium er systematisk og praktisk plassert, og små avskjermingsglass som sikkert gjør at plassen blir bedre utnyttet når 2400 passasjerer skal hygge seg ombord i juli måned.

Glassvinduene i to etasjer, rytmisk avbrutt av solide hvitmalte stålbjelker gjør plassen veldig lys og trivelig. Spisegrupper i et utall varianter og størrelser skulle tilgodese både pensjonister, barnefamilier og ungdommer på tur. Også om de spiser eller ikke. God plass til barnestoler, og endog små hemper er montert på bordbena hvor man kan henge fra seg vesker og bagger.

Joda, innredningen er gjennomtenkt og trivelig. Også området for henting av mat er smart plassert i midten av rommet, og man kan hente mat fra begge sider på dager med mange gjester ombord. Som selskapet omtaler oss...

Maten

"Europas største pizzarestaurant med 450 sitteplasser" skryter Color Line av å ha bygget.
Det er store ord, og hever forventningene betraktelig. 
Undertegnende bestilte, dvs. forsynte seg selv, at dagens - og sikkert også månedens - meny, 2 pizzastykker og 0,4 liter drikke. Til 69 norske kroner. Alternativt kan et kjøpes tre pizzastykker og drikke, for kr 89.

På forhånd hadde Color Line skiltet med 6 forskjellige pizzatyper. Alle sammen temmelig standard, hvilket jo er forståelig nok. I dag var det tre typer å velge mellom i disken; Pepper Steak, Tropical og Standard.
Klokken var 1230 da jeg spiste, og siden det serveres en annen type mat på første seiling, regnet jeg ikke med at maten hadde ligget i varme-monteren særlig lenge.
De to pizzastykkene jeg kjøpte hadde i hvertfall ligget der lenge nok. Skorpen hadde allerede fått den tørre overflaten, og hvis jeg sier at maten var varm ville det i hvertfall være en hvit løgn. Varm nok for meg, men ikke for andre familiemedlemmers standard, det er sikkert.

Smaken var grei nok, men ikke i nærheten av hva man forbinder med Dolly Dimples og Peppes Pizza.
Hyggelig betjening veier riktignok opp, men ikke så langt opp. Kjøper du en Big One-pizza på Rema, og følger tilberedningen til punkt og prikke, får du minst like god pizza hjemme.

Når man går inn på Europas største pizzarestaurant forventer jeg, og sikkert mange andre, en helt annen standard og utvalg av mat, ikke 6 pizzatyper på menyen, hvor man kun kan kjøpe tre av dem. Selv om det er lavsesong.

En annen ting jeg ikke forstår er følgende: Hvorfor bygger man sofaer med 90 graders rygghelling?
Hele sofaen som går langs restaurantens yttervegger ser innbydende ut, men er forferdelig vond å sitte i. Er det en skjult plan her, med at folk helst skal forsvinne og overlate plassen til andre, så snart de er ferdig med å spise?
Dette lukter McDonalds-politikk lang vei, og et totalt uforståelig.
Særlig ironisk blir det når den 50 tommers store flatskjermen over hodet mitt inviterer folk ombord i "nye" Superspeeds pizzaresturant med masse sitteplasser og BEDRE KOMFORT!

Terningkast 4 for totalopplevelsen.