mandag 18. juli 2011

500 dager uten bil - nå prøver vi igjen

For å enklere komme oss rundt i sommerferien, har vi kjøpt en billig bil. Alternativene var å leie en bruktbil som ville kostet ca 7.000 kr for hele juli måned, eller låne bil noen dager ad gangen av våre venner. Formålet med bilen skulle være å transportere familien, samt kunne trekke vår lille campingvogn på knapt 4 meter, rundt omkring i Jylland i barnas skoleferie.

Kan bilen fortsatt fungere etter dette, må vi så overveie om vi skal fortsette å ha den. Det avhenger også i stor grad om Pia får nok arbeide, dvs. nok arbeidstimer eller fast arbeide som pedagog fremover.

Bilen, som er en Ford Escort 1,6 CXI, kostet kun 6.000 kr, og trenger snart en ny kobling/clutch. Den har også en tendens til å "hoppe" litt når motoren er blitt varm. Dette kan vi leve med for en kortere periode. Ellers er bilen, som er fra 1995, meget pen både innvendig og utvendig. Den har alarm og sentrallås, aluminiumsfelger, 4 ekstra vinterdekk, dårlig stereoanlegg, og hengerfeste med kontakt som vi sjekket var OK før vi handlet.

Sist weekend tok den oss frem og tilbake fra Frederikshavn til Lemvig hvor vi besøkte fruens foreldre. Og det gikk overraskende bra. Både bilturen og besøket, hehe.

Vektavgiften (tilsvarende årsavgift i Norge) koster for denne bilen ca kr 3.300,- i året.
Ansvarforsikring kostet kr 2.200,- hos IF.

fredag 15. juli 2011

Bestevenner man vil ha med overalt :-)

Spesialformede sovepropper til kr 750,- er verdt hver eneste øre, spør du meg. Hvis partneren snorker, hvis du ofte er på reise, trenger ro i en stor barnefamilie, eller simpelthen er på sykehus, er disse to halvannen-centimeterne gull verdt! De er støpt i silikon, og hver morgen skyller man dem bare rene.

Jeg bruker dem når jeg reiser til jobben, og det gjør at jeg kan sove et par-tre timer på Superspeeds nattseiling mot Larvik. Jeg bruker dem i jobbeperiodene når jeg skal sove om natta, og det er en del støy rundt meg. Og du verden så takknemlig jeg er for at jeg har dem når jeg ligger på sykehus - nettene blir mye roligere, og jeg får uavbrutt søvn. Anbefales på det absolutt sterkeste!

torsdag 14. juli 2011

Oppdatering fra senga og livet på sykehuset

Aller først: Man får utrolig mat på Infeksjonsmedisinsk avdeling i Aalborg! Det kjører tilogmed en egen godterivogn rundt flere ganger om dagen for å friste pasientene til å få litt mer apetitt og ikke minst fett på kroppen. Det skyldes nok at mange ligger her i lang tid, og mister både det ene og det andre...

Slik ser dagen ut matmessig:

Kl 08 Morgenmat
Øllebrød, havregrøt, morgenmatsprodukter, yoghurt, melk, brød, enkelt pålegg som ost, syltetøy, honning, osv. Juice eller div. saft.

Kl 10 Godterivognen
Her er små kakebiter, sjokolade, marsipan, boller, crossianter, små sandwich med pålegg, og diverse drikke.

Kl 12 Lunsj/frokost
F.eks. søndagsmenyen
Kartoffelsuppe med brød
Påleggsanretning med roastbeef, remoulade, høvlet peberrod, ristede løg og surt
Rejesalat
Gulerodsråkost

Kl 14 Godterivognen kjører igjen


Kl 17 Aftensmat
F.eks. søndagsmenyen
Gammeldags oksesteg med skysauce. Kogte kartofler, agurkesalat og ribsgele.
Ostegratinerte pasta med hønsekød. Salat af iceberg, squash og karse.
Dessert: Frist frugt og is med vafler og chokolade- eller jordbærsauce.

Kl 20 Dagens kake eller boller
Settes frem på buffet, kan også være popcorn, frisk frukt, jordbærkake, tilslørte bondepiker/æblegrød.

I TILLEGG til dette, kan man hele tiden få velge fritt på to A4-sider i mappen med diverse spiselig. Se listen under:


Men det er tross alt ikke på grunn av maten jeg er her...

Formen er mye bedre. Har ikke hatt feber siden lørdag kveld, og i dag er det torsdag morgen.
Crp-tallet har også sunket betraktelig.
Jeg tar fortsatt forskjellige prøver, og de har virkelig tatt alt mellom himmel og jord. Gikt, HIV, kreft, og jeg vet snart ikke hva. I dag ble det tatt prøver for syfilis.
I morgen skal jeg i den såklate CT-skanneren. En stor rund dings, man blir rullet inn i, samtidig som man får radioaktiv væske stukket inn i armen... høres ikke så hyggelig ut ;-)

Lørdag ettermiddag fikk jeg også enerom. Her er det ingen TV eller eget bad, derfor var det ingen rift om denne plassen. Jeg syns den virkelig er gull verdt!
Her er ingen sur nabo som ligger og promper, og klager på alt og alle. Jeg kan sove når jeg ønsker, og har faktisk også skrivebordsplass.
Også er det ålreit når sykepleiersker og leger kommer innom, at ikke to andre på værelset også hører om alle vanskeligheter, prøveresultater eller hører hva man ønsker skal være fortrolig med legen.

For det overasker meg virkelig hvor negative mange innlagte er. Til alt mulig. Og det kan være selv de som kun har vært her noen dager! Han jeg fikk plassen til på fredag, skulle ha første helgeperm på 150 dager, DA begynner vi å snakke lang innleggelse...

I går gikk en tur inn til byen og tilbake, ca 2,5 km for første gang på lenge. Det var nydelig med luft og ikke minst kunne se andre ting enn hvite bygninger og hvitkledde mennesker.

Til helgen fyller svigermor 60 år, og planen er at jeg også skal være med Pia og gutta til Lemvig hvor festen holdes lørdag. Jeg får dermed permisjon fra fredag ettermiddag til søndag ettermiddag.

tirsdag 12. juli 2011

Dansk spesialitet: Bøfsandwich med sovs

Min favorittspise i Danmark er uten tvil en god og veltilberedt Bøfsandwich. Med saus. Den serveres på grillbarer og enkle cafèer, og fremstår ikke alltid like vellykket og veltilberedt både på utseende og smak. En perfekt av slagsen, som jeg fikk servert på Havnegrillen Aalbæk Havn tidligere i sommer ser lik ut:
- Burgerbrød skåret i to
- Ikke for tykk kjøttkake
- Tynne rødbeter
- Rå og ristet/stekt løk
- Agurkskiver (som har vært i eddiklake)
- Remoulade
- Burgertopp
- Saus over det hele, og den må ikke være for tynn, da blir det ekkelt og microaktigt
- Gjerne litt rå løk til pynt på toppen

Tipper kaloriinnholdet her er 600-900, men man spiser det heldigvis ikke hver dag.
Kan den nytes med en Jolly Cola, eller ers. Coca Cola på glassflaske blir opplevelsen fullkommen!

Prisene varierer fra kr 35-70 alt etter hvor man er. I Aalbæk kostet den 42,- og er den beste så langt i sommer. 

Har du prøvd det?

søndag 10. juli 2011

Dagens bilde: Bisken i 145 km/t ?

Dagens bilde er fra nettutgaven til gårdsdagens Sandefjords Blad.
Slett ikke dårlig å få denne hunderacen opp i slik fart.
Var kanskje derfor den valgte å løpe på E18 fremfor småveier?
Uansett var det nok bra den ble stoppet, og sikkert derfor den nå går i bånd.

fredag 8. juli 2011

Sommerferien spolert - innlagt på sykehus igjen!

I går ble jeg innlagt på Infeksjonsmedisinsk avdeling på Ålborg Sykehus. De samme symptomene som jeg hadde til de to foregående sykehusinnleggelsene gjentok seg, og fastlegen sendte meg sporenstreks inn igjen. Det betyr at også de neste ukene blir sengeliggende, og sommerferien med Pia og gutta enda en gang går i vasken. Det er veldig ergelig og trist syns jeg!

Særlig for gutta som dermed skal i SFO og fritidsklubb, fordi Pia har takket ja til alle vikartimer hun kan få som nyutdannet pedagog. Fordi jeg skulle ha fri hele sommeren, kunne dette la seg gjøre uten problemer. Var planen da.

På denne avdelingen tar de seg kun av spesielle tilfeller av infeksjoner, noe som gjør at de vet mer og sjekker mer enn på lokale sykehus. Det er så en trøst. Likeledes fortelles det at de i 99% av sykdomstilfellene finner løsningen, noe som virker lovende. Selv om det i noen tilfeller tar mange uker...

Ulempen er at avdelingen er full, så jeg ligger som 3. mann på et 2-mannsrom. Her deler jeg 20m2 med èn som bæsjer i bleie si i tide og utide, og dessverre holder ikke alt seg i bleia... Han andre er en pratemaker av dimensjoner som blander seg i det meste, er snart over lungebetennelsen han ble innlagt for, og røyker 30 sigaretter daglig. Så snart det er plass på et annet rom, blir jeg heldigvis flyttet på.

Jada!

(For deg som er veldig interessert, er det link til avdelingen her)

onsdag 6. juli 2011

Forklaringen på hvorfor vi altfor ofte spiser HELE sjokoladen ...

Det er alltid interessant å finne ut HVORFOR ting er som de er. Og det gjelder særlig områder hvor det skjer ting man ikke forstår. Som at man ofte spiser hele sjokoladeplaten eller chipsposen, selv om man var fast besluttet på å IKKE gjøre det.

Videnskab.dk har en interessant artikkel om hva som skjer med mennesket når det får noe søt og fettrik mat i munnen. Fra munnen blir signalet sendt ned i tarmen, og videre til hjernen. Hjernen får beskjed om at det er fet mat vi spiser, og aktiviserer det såkalte BELØNNINGSSENTERET i hjernen. Dette senteret gir oss følelsen av velvære, og gir lyst til å spise ENDA MERE fett.

Vår kropp fungerer slik, ifølge Videnskab.dk, at det i tidenes morgen betydde OVERLEVELSE å få spist masse fet mat når det en sjelden gang var til rådighet. Dermed blir det en naturlig reaksjon på maten vi inntar, og det er ikke noe vi kan gjøre ved det.

Men det er det jo selvfølgelig! Den kjappeste løsningen må være at man lærer seg å unngå fristelsene og situasjonene. F.eks. ved å spise slik mat/søtt mye sjeldnere. Men det kommer jeg tilbake til ...

Hele artikkelen kan leses her