fredag 14. desember 2012

Positive bil-overraskelser

For kr 6.500,- fikk vi også med vinterdekk på alufelg.
Det siste års tid har vi hatt to gamle biler. Om sommeren skjer det mere, og det er veldig praktisk å kunne ha en bil hver, fruen og meg. Vi har hatt en Peugeot 106 fra 1992, hvit med blomster-klistremerker på. Den har jeg som regel kjørt. Og selve familiebilen har vært en større type, fra mai måned var det en Ford Mondeo fra 1999. Den har fruen primært kjørt, og den kunne dessuten dra vår campingvogn når vi har vært på turer.

Peugeoten kostet kr 9.000 og Forden kr 6.500 da vi kjøpte dem. Vi har hatt minimalt med utgifter, og de har kjørt bra til å være såpass gamle, og med sine små feil og mangler til den prisen.
Imidlertid skulle Forden til EU-kontroll eller syn, som danskene kaller det, i januar 2013, og Peugeoten til syn i april 2013, regnet vi med. Men, det viste seg at begge biler skulle synes i januar!

Klistremerkene kunne tas av sto det i annonsen.
Vi syns det var morsomt å beholde dem på...
Derfor tok vi en sjekk hos bilverkstedet, og overraskende nok viste det seg at Forden var i best teknisk stand, selv om den hadde kjørt nesten 300.000 km, omtrent halvparten av hva Peugeoten hadde. Planen var nemlig å skrote Forden rett før syn, og bruke den lille bilen frem til våren, og da kjøpe en større familiebil igjen, som erstatning til Peugeoten. Dette henger også sammen med at jeg tidligere jobbet kortere intervaller i Norge, og hadde mer transporttid. Nå har jeg mer sammenhengende vakter, og kan godt ta buss/tog til og fra Horten, og vi trenger da kun èn bil som familien bruker hjemme mens jeg er i Norge.

Faktis skulle det ikke mer enn drøye 4.000 kr til, for å få Forden godkjent i de neste to årene. Men det ble heller ikke lenger, sa synsmannen. Det nærmet seg gjennomtæring på flere deler, så det var bare om å gjøre å bruke opp bilen så lenge den gikk... Det er vi jo vant til, hehe.

Litt morsomt er det allikevel at vi kunne beholde den største bilen, som har meget god plass, og dessuten kan dra campingvogner og hengere. Den lille bilen ble sist lørdag solgt for kr 4.500,- med mangellapp, og dette dekket faktisk utgiften for å kunne fortsette med Forden i familien!

lørdag 8. desember 2012

Ensomheten tar ikke juleferie

Siste uka i november, sto denne annonsen i den norske avisen Aftenpostens. Det skapte en storm av henvendelser.

Reidun på 88 år fra Oslo ble budt på lunsj på Theatercafeen, invitert til familiemiddager og noen har skrevet lange brev og vedlagt bilder. Hun har fått mer enn 100 brev pluss mange telefonoppringninger fra hele Østlandet.

Alle sammen presiserer at hun ikke skal betale noe for å være sammen med dem. Heldigvis...

Mannen døde i 1983, og resten av familien hennes er også borte. Hun sier at det er flere tilbud til eldre og ensomme på dagtid juleaften, men det er selve julekvelden som blir vanskelig og trist for mange.

Det interessante med denne saken er dette:
Mediestormen har skapt masse oppmerksomhet på dette problemet - og flere løsninger og tilbud!

- Vi har fått flere telefoner og mail, både fra unge og mer voksne mennesker som ønsker å hjelpe folk ut av ensomheten i julehøytiden, sier Stine Pernille Hauge Kjos, leder i Oslo Røde Kors besøkstjeneste.

- Det er ikke bare Reidun som vil bli invitert bort i julen. Mange har ringt og sagt de har ledige stoler rund sitt bord julaften, og noen har fortalt at de gjerne kommer på julebesøk til dem som måtte ønske det. Andre igjen har sagt seg villig til å hjelpe oss med formidling av kontakt og andre praktiske gjøremål rundt dugnaden, forteller Stine Pernille Hauge Kjos. Hun sier det erfaringsmessig er en høyere terskel for eldre å dra bort til fremmede enn å ta imot besøk hjemme.

Det er langt fra bare eldre som er ensomme. En undersøkelse gjennomført av IPSOS og Røde Kors tidligere i år, viser at ensomhet er utbredt blant unge. Én av tre unge menn mellom 18 og 29 år sier de har vært plaget av ensomhet og også yngre barn  og ungdommer opplever ensomhet. Det er noe også Røde Kors sitt dialogtilbud «Kors på halsen» erfarer.

- Barn og unge forteller at de synes det er vondt å føle seg alene. Ofte møter vi ungdom som vender pekefingeren mot seg selv i søken på en forklaring på de vanskelige følelsene. «Hva er galt med meg?» «Hvorfor vil ingen være venner med meg?» Dette stemmer godt overens med funn fra undersøkelsen til IPOS og Røde Kors der de unge svarer at det er usikkerhet og redsel som gjør at de føler seg ensomme, sier Åsne Havnelid, generalsekretær i Røde Kors i Norge.
Hun sier til rodekors.no at ensomhet er én av de ti største humanitære utfordringene i Norge. Røde Kors sentralt har derfor sin egen store nasjonale  julekampanje, Ensomheten tar ikke juleferie.

Reidun har bestemt seg for å feire juleaften hos en familie med både barn og hunder.

Siste oppdatering: Reiduns julehistorie gir inspirasjon over hele landet. Se mer her!


Bilde og utdrag av artikkel fra aftenposten.no 

søndag 2. desember 2012

Rederienes julekalendere er i gang

Tradisjonen tro, fornekter flere av ferjerederiene seg ikke, og drar til med en julekalender på deres nettside i desember måned. Her kan man vinne såkalte minicruise, hotelovernattinger med ferje inkludert, bilpakker, osv.

Både DFDS og Color Line kjører nærmest kopi av fjoråret (og forsåvidt årene før) i layout. DFDS har endog 10 års jubileum for julekalendere på både norsk og dansk nettside, og er også den mest fantasifulle av slagsen. Her kan man skyte snøballer på lurenissen, pakke inn gaver i riktig eske (som i dag 2.12.), og lign. aktiviteter hvor man skal være rask på avtrekkeren. Dvs. tastene.

Fjordline kjører en rebus-variant i år, hvor man skal gjette seg til f.eks. navnet på Buffetrestauranten ombord i deres nye skip under bygging. Svarene er finnes alltid i en ledetråd, som gjør at man også får lest litt om rederiets tilbud.

Det gjør også Stena Line i deres rebus. Gårdsdagens spørsmål om hvor mange kilo ribbe det ble servert ombord i Stena Saga i julebordsesongen, kunne man finne når man leste om juletiden ombord. Smart triks fra selskapene som får oss til å lære mer samtidig som vi kan vinne noe.

Premiene varierer veldig, både fra dag til dag, og noen kjører også hovedpremie på juleaften.

Julekalenderne kan finnes her:
- Color Line, http://colorline.no/julekalender
- DFDS norsk nettside, http://jul.dfds.no/
- DFDS dansk nettside, http://jul.dfds.dk/
- Fjordline, https://fjordline.julekalender.com/
- Stena Line har julekalender via deres Facebookside,
https://www.facebook.com/StenaLineNorge?sk=app_462945247089441


Lykke til - og god førjulsmoro!