mandag 13. januar 2014

Litt om eiendommen vi har kjøpt

Etter 6 år i leilighet, har vi igjen kjøpt hus.
Det er ikke noe vi desperat har søkt etter, og jeg personlig har nytt tilværelsen i leid leilighet, hvor man bare kunne ringe vaktmesteren hvis noe var i uorden.

Familiens øvrige medlemmer har imidlertid ønsket mer plass både innvendig og utvendig. Det siste året har vi derfor snakket en del om kriterier og ønsker for en EVENTUELL ny bolig. Eksempler på dette var:
- landlig beliggenhet men samtidig bynært
- god lagerplass for ting vi mottar til vår hjelpeorg. (klær, elektronikk, møbler, hvitevarer osv.)
- stor tomt/grund, gjerne med utsikt til sjøen
- gode bussforbindelser til både skole og Frederikshavn by
- gjerne et ombyggingsprosjekt, såfremt vi kunne bo i eiendommen samtidig
- stort hobbyverksted til Pias kreative sysler
- mulighet for værelsesutleie/b&b
- mulighet for garasjeverksted til Jørn og gutta
- pluss ca 15 punkter til
- og ikke minst, til en pris på under 1 million danske kroner, for å beholde luft i økonomien

Et slikt sted var ikke lett å finne, og vi kikket på nettet sporadisk for å undersøke hva som fantes av alternativer i og rundt Frederikshavn. Det var ikke mange, faktisk var det ingen som oppfylte alle kriterier. Og det var helt i orden, for vi hadde det ikke travelt og trivdes der vi bodde.

I september 2013 begynte vi også å kikke på salgsobjekter hos næringsmeglerne, og da dukket det opp en eiendom i industriområdet Vangen, ca 6 km. syd for Frederikshavn havn.

Utsikt vestfra over jordet mot Kattegat. Bygningene markert med gult. 
Opprinnelig var huset bygget som Understed Station i år 1900, da Sæbybanen (togbane mellom Fr.havn og Aalborg) hadde stoppested her. Etter at banen ble nedlagt i 1962 har den huset bl.a. brødfabrikk, røkeri, honningkakeproduksjon, slakteri og til sist et cateringfirma som også hadde innrettet selskapslokaler i sidebygningen.

Hovedbygningens etageareal er ca 330 m2 og består av den den gamle stasjonsbygningen, med storkjøkken, masse lager og beboelse på ca 110 m2. Kommunen har gitt muntlig tilsagn om at beboelsen kan utvides vesentlig, og at de godkjenner endret bruk av næringslokalene som blir lager til vår hjelpeorg. HELPERS of scandinavia. Sidebygningen er innredet som selskapslokaler og kontor, og er ca 100 m2. Det er også en stor carport kombinert med varemottak.
Eiendommen er på ca 11.000 m2, hvor mesteparten er naturtomt vest for bygningene, og grenser opp til Haldbjerg-høydene.

Kommunen hadde masse gamle tegninger liggende.
I tiden fra overtakelsen ca 1. desember, har vi hatt diverse fagfolk på besøk. Dette er energirådgivere, bankvurderingsfolk, håndverkere, interiørarkitet og ikke minst venner og familie som vi har ønsket gode råd ifra. Det er også spennende når det kommer nye øyne og tanker om tingene, fra mennesker som ikke har sett eiendommen tidligere

Etter innflyttingen er første prioritet å etablere et nytt soveværelse, endre litt på et eldre bad, finne husets sterke og svake sider, tette lekkasjer og lign. ting så vi lærer huset og eiendommen godt å kjenne. Det store prosjektet er å gjøre om industrikjøkkenet til et privat kjøkken/allrom. Dette haster ikke, og vi vil bruke tiden til å finne de beste løsningene. Et midl. kjøkken (som vi hadde stående i garasjen og som kostet 650 kr inkl. kjøl-/fryseskap) blir montert i huset som vi bruker inntil videre.

Flere store kjøkkenmaskiner medfulgte i handelen.
Alle disse ble solgt før jul. 
Eiendommen var et konkursbo, og det medfulgte flere store kjøkkenmaskiner, stålbord, og masse porselen, fat, emballasje, gryter og annet storkjøkkenrelatert tilbehør. Mye av dette er solgt, og noe har fruen beholdt til senere bruk. Som f.eks. til vår eldste sønns teenagebibelskole-avslutning til våren.

Den eksisterende beboelsesdelen holder en god standard. Den inneholder en stor loftstue, stort bad, og to soverom. Hovedbygningen fikk nytt tak, arker, vinduer og dører for ca 7 år siden, og kan brukes som den er. Ellers trengs det små utbedringer i blant annet murerfuger, hulmursisolering, div. rørføringer og noe merkelig utført elektrisk arbeid. Og sidebygningen trenger en del oppgradering før den kan brukes som ønskelig. Men som sagt, vi har jo ikke travelt denne gangen...

Utsikt over jordet fra loftsstua. 
Jordet på vestsiden av huset har også mange bruksmuligheter.
Gutta planlegger en mountainbike-bane der ute, bålplass og shelter til speiderne som kanskje også kan huse forbipasserende sykkelturister? I reguleringsplanen/lokalplanen er det også godkjent å anlegge en liten sjø og sette opp noen trehytter, såvel som å anlegge fotball- eller tennisbane.  

Utsikt mot øst fra loftsstua, mot transportsenteret, motorveien og Kattegat.
Jeg vet at når jeg forteller om dette kan det lett høres glansbildeaktig ut.
Selvfølgelig er det også noen ulemper. Men man får stort sett hva man betaler for, og sikkert også i dette tilfellet. På østsiden av huset kan man høre suset fra motorveien i det fjerne. Og hvis det står parkert kjølecontainere litt for nærme huset vårt, KAN det også være forstyrrende, ifølge naboene.
Vi mener allikevel at vi kan få mye godt ut av dette prosjektet, og gleder oss til å gå i gang!

Flyttingen er startet, og fullføres denne uka med god hjelp fra venner og familie :-)

søndag 5. januar 2014

Couchsurfing - møt spennende mennesker!

I flere år har vi vært medlem av Couchsurfing.
Det er en møteplass på internettet, hvor man kan tilby eller søke gratis overnatting i byer eller områder du skal til. Det er også muligheter for å tilby eller motta rundvisning i byen, felles matlaging osv. med menneskene man møter på denne måten. Det hele er gratis, og bivirkningene er utelukkende gode, etter vår mening.

I praksis gjør man følgende som vert:
- oppretter en gratis konto på nettstedet couchsurfing.org
- skriver litt om deg selv og dine interesser
- legger inn info om hva man kan tilby (f.eks. max 2 pers. til overnatting)
- evt. begrensninger (f.eks. at man ikke ønsker overnatting av røykere)

Som et eksempel kan du klikke på denne linken, så ser du hvem som kan tilby overnatting i Fr.havn.

Er du den som ønsker en overnatting gjør du slik:
- oppretter en gratis konto på nettstedet
- skriver enn navnet på byen eller stedet du ønsker å besøke/overnatte
- en liste kommer opp som på bildet øverst
- du klikker på de enkelte vertene, og kan lese om hva de kan tilby
- finner du noe som passer, skriver du en melding til vedkommende, som kan avslå eller akseptere din forespørsel

Når besøket er over, skriver både vert og gjest en kommentar på hverandres profil.
Da kan de neste besøkende få et inntrykk av sin potensielle vert, eller verten selv kan lese om hvordan den besøkende oppførte seg, om han/hun var hjelpsom, osv.

Poenget er at couchsurfing blir mer personlig enn å bo på hotell, og ikke minst rimeligere.
Samtidig får man truffet mennesker som ofte kan fortelle om eller vise rundt i sin by, og man får dermed som besøkende betydelig mer utbytte av oppholdet. Jeg kan se at flere relasjoner også er startet via Couchsurfing. Det hele skal være gratis, og den besøkende blir ofte inkludert i både matlaging, rydding, og andre daglige gjøremål i en familie.

I 2013 hadde vi 10-12 gjester som overnattet i leiligheten vår, og maks to personer ad gangen. Vanligvis skjer det kun i periodene når jeg er hjemme fra jobb.
Gjesten/-e sover på en madrass på stuegulvet, samt på vår geniale puff som kan slåes ut som seng på 10 sekunder.
De fleste av våre gjester skal videre med ferje fra Frederikshavn til Oslo eller Gøteborg neste morgen, og ankommer ofte ved 20-tiden kvelden før. Langt de fleste kommer med tog eller sykkel.
Vi serverer da litt kveldsmat og kaffe/te mens vi prater sammen. De rekker å hilse på barna før de skal i seng, og alminneligvis går vi også i seng ved 22-tida. Blir det FOR mye ekstra, orker man ikke holde på. Derfor følges familiens rytme mest mulig også når vi har besøk.

En av de mest interessante gjestene vi hadde på besøk i 2013 var Jacko fra Nederland.
Han kom på sykkel, og hadde adhd som vi tre gutta i familien også har. Mennesker med adhd legger ofte ikke så mye mellom, og sier hva de mener. Det gjør at man hurtig blir kjent med dem, og vi fikk noen lange gode samtaler om livets mange nyanser. Veldig hyggelig var det!

Bildet er fra Palmestranden i Frederikshavn, hvor lillebror og jeg inviterte på en gammeldags isvaffel med mye guf :-)