torsdag 19. september 2013

Hvorfor prioriterer vi ikke SENG høyere?

For noen uker siden byttet vi ut vår 140 cm. brede dobbeltseng. Da hadde vi ligget i den ca 5 år. Om natten da. Og mest fruen, da jeg pendler og sover andre steder ca halve året. I mitt fravær hender det at barna har sovet på skift der, fordi de syns det er så hyggelig å kjenne lukta til pappa i sengetøyet. Det er jo hyggelig da :-)

Men, fruen mener at jeg beveger meg litt for mye nattestid, når jeg ligger ved hennes side. Og ikke bare det; hun vil gjerne ha mer bredde også! Blir sikkert lett sånn, når man ofte kan legge seg ut på opptil 140 cm alene, uten forstyrrelser av noen art.

Anyway, vi kikket på nye senger i IKEA i sommer, og kjøpte to nye enkeltsenger à 80 cm. Det blir totalt 160 cm. I bredden. I tillegg ble det kjøpt nye ben, strimmel til å legge mellom sengene, samlebeslag, og ny felles toppmadrass.

Idèen med to enkle senger var at når èn av oss beveger seg, skal den andre ikke merke så mye til det.
Og det stemmer faktisk. Litt ekstra bredde var heller ikke dumt. Med tanke på at vi bor i fjerde etasje, var en enda bredere dobbeltseng heller ikke noe alternativ kan du si!

For å slippe minst mulig bæring, ga vi bort den gamle rammemadrassen, mot avhenting.
Den ble annonsert på Gul og Gratis (tilsvarende Finn.no i Norge) en fredag kveld, og ble avhentet av to fornøyde kunder lørdag middag. Så slapp vi i hvertfall å bære to veier.
Toppmadrassen ble av ymse grunner kastet...

Prisen for alt var rundt kr 5.500,-

Det som egentlig undrer meg med seng, er at vi tilbringer så mange timer i dem, men allikevel ikke bruker mange kroner på dem.
Tenk hva du bruker på en bil, og hvor mange timer du tilbringer i den hver dag?
Eller hvor mye en skikkelig kontorstol koster, som man kanskje sitter i totalt 4-7 timer daglig mandag-fredag. Det blir ca 30 timer i uka, mens hvis du ligger i en seng 7 timer hver natt blir dette knapt 50 timer hver uke!

Jeg mener ikke at vi alle skal løpe ut å kjøpe hundretusenkronerssenger fra svenske Hästen, men mange syns at å bruke flere tusenlapper på madrasser er uhørt. DET syns jeg er uhørt!
Sovekvaliteten er utrolig viktig for dagsformen.
Sover man dårlig, blir man mindre stabil dagen etter. Det går ofte ut over dine nærmeste, familien, arbeidskollegaer, uvanene blir lettere å dyrke, de gode forsettene blir vanskeligere å oppfylle, osv.

Jeg tror mange mennesker ville hatt en betydelig bedre livskvalitet hvis de fikk bedre søvn.
Det er mye konkret man kan gjøre for å forbedre livskvalitet,
men et av de bedre utgangspunktene er å starte på en god madrass.

2 kommentarer:

  1. Enig med deg om dette Jørn, Det er gjerne slik at man ikke ser så nøye på kvaliteten av det man skal ligge på.
    Vi må også gjøre noe med vår seng da den har for mjuk madrass og dermed gir div. ryggplager.

    SvarSlett
  2. Ja det er ganske merkelig. Når man tenker på hvor mye som investeres i ting som vi knapt nok bruker daglig. Utgangspunktet for en god dag er en god natts søvn :-)

    SvarSlett