søndag 27. oktober 2013

Simple Living: Kombinere nyttige formål og ha det gøy!

Simple Living handler om å gjøre tilværelsen meningsfull, ved å være bevisst på hva du vil kutte ut, og fokusere på det du mener har betydning og er viktig. Lørdag gjorde vi noe som nettopp oppfyller slike kriterier:

Et vennepar av oss har fått sankekort (se forkl. under) i en nærliggende skog. Fruen skulle være sammen med deres frue noen timer en lørdag, og jeg spurte mannen i huset om ikke gutta og jeg kunne være med ut i skauen og se hvordan dette foregikk. Selvfølgelig kunne vi det!

Et sankekort er en avtale man gjør med en skovfoged eller skovridder (ja faktisk så heter det det) som er den av staten utplasserte oppsynsmann i et bestemt skogsområde. I Danmark har man mange plantager, og Aalbæk plantage er en av disse. I skogene skal det ryddes ut i trærne en gang i blant, og man møter da opp hos skovridderen, og kjører til et bestemt sted i skogen hvor de trær du kan få felle er merket med f.eks. en sprayboks-stripe.

Du kan som regel kjøre bil med henger helt inn til dette området, og man har perioden fra høsten frem til mai måned til å sanke ved i. Kvist og grener lar man bare ligge. Dette er en billig måte å skaffe ved på til ovnen sin hjemme, på hytta, sommerhuset osv. SAMTIDIG som det er sosialt!

I går var vi 2 voksne og 3 barn ute i flere timer og hadde det artig.
Vi hadde med nistekurv med både mat, kake og drikke.
Økser og sager til alle, og motorsager med tilhørende utstyr til oss voksne.

På vel 3 timer fikk vi felt 3-4 trær, kvistet dem, skjært dem opp i passende lengder, og plassert dem i tilhengerne vi hadde med på hver bil. Etterpå ble stokkene kjørt til en lagerplass nærmere der familien bor, og skal tørke der til våren. Deretter hogges dem opp, og kan brukes til å fyre med neste vinter.

Og nettopp en slik aktivitet er genial:
- du sparer penger på ved
- du får god mosjon ved å gjøre jobben
- du får vært ute i frisk luft
- barn og voksne gjør noe sammen
- man er på tur selv om det skal gjøres noe praktisk
- vi som ikke hadde prøvd det før, lærte noe nytt
- gutta fikk (med hjelp) prøve motorsagen
- osv.

Elsker sånt!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar