lørdag 15. oktober 2011

Yes - flate sko like skadelig som høyhælte

Illustrasjon. Satt litt på spissen.
De av oss som lenge har sett seg triste på de totalt fantasiløse, lave og flate Ballerinasko, har nå fått gode kort på hånden i argumentasjonen med at kvinner ser best ut i sko med hæl. Louiza Schnéevoigt, som er autoriseret fotterapeut Skodsborg, Danmark, sier at slike lave sko er minst like skadelige som stilletter og støvler med hæl på over 10 cm. høyde.

Ballerinaskoene som gjorde sitt store inntog i Skandinavia for 2-3 år siden har fått mange tilhengere, ikke minst fordi skoene er lette, behagelige å ha på, og koster lite. Men sålen, som ofte kun er få millimeter tykk, kan skade foten fordi nettopp tykkelsen, eller mangel på sådan, ikke gir noen avdempemping til føttene, de bygger ikke opp under fotens midte som mange har behov for å ha, de er ofte tette og lite luftige pga det billige stoffet, og hælputen får heller ikke den nødvendige demping.

De er upraktiske hvis man vil bruke fargede strømper, og ser heller ikke særlig elegante ut med strømpebukse i. Nei, heller et par sneakers hvis man absolutt ikke vil bruke sko med hæl...

Her er resten av artikkelen som er sakset fra Alive.dk:

- Når du har ballerinasko på, krøller du ubevidst dine tæer sammen for at holde fast på skoen, fordi den ikke indeholder nogen støtte. Det kan både give vabler, ligtorne og ondt i læggen. Desuden er de fleste at denne type sko så flade, at de slet ikke indeholder nogen form for stødabsorbering, siger Louiza Schnéevoigt.

14-årig med knysterEn af de mere alvorlige konsekvenser ved at trave rundt i ballerinasko er smertefulde knyster omkring tæerne. Det sker typisk, fordi kvinder køber deres sko for små, så de føler, at de bedre kan holde dem fast på foden.  I sin praksis ser Louiza Schnéevoigt især flere og flere helt unge piger, der intetanende har pådraget sig skader fra de flade sko.

- Mange unge piger går rundt i ballerinasko hele dagen, fordi de ikke ved, at det er usundt. Derfor har jeg rigtig mange patienter på 14-15 år, der kommer og har knyster på fødderne. Normalt udvikler man først knyster, når man er over 60 år gammel, siger Louiza Schnéevoigt.

Sneakers giver svampOg de flade syndere begrænser sig ikke kun til ballerinaskoene. Sportssko og sneakers er heller ikke problemfri. De kan nemlig give svamp.

- Fodsvamp er et typisk drengeproblem, fordi mange unge mænd nærmest aldrig tager deres sneakers af. Men nu hvor sneakers er blevet moderne til kvinder, vil vi også komme til at se flere piger og kvinder, der har problemer med fodsvamp, fordi de går rundt i deres sneakers hele tiden, siger Louiza Schnéevoigt.

Vask fødder og skift skoVil man være god mod sine fødder, anbefaler fodterapeuten, at man skifter mellem sine sko. Har du ofte ballerinaer på til hverdag, kan du altså med fordel skifte til et par stiletter. Svangen falder nemlig ned, når du har flade sko på, hvorimod de høje hæle løfter hælen op igen.

Og for at undgå svamp, ligtorne og vabler skal fodhygiejnen også have et eftersyn.

- Jeg tror, der er mange danskere, der undervurderer, hvor vigtigt det er at have en god fodhygiejne. I Frankrig, hvor jeg kommer fra, er der ingen piger, der tager sko på før de har puttet talkum-pulver ned i dem først.  Bagefter bør man bruge en god creme, der gør huden modstandsdygtig over for skoskader, siger Louiza Schnéevoigt.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar