mandag 21. november 2011

Kurt Olsson, alias Lasse Brandeby, er død

Søndag døde Göteborgmannen Lasse Brandeby, best kjent som komikeren Kurt Olsson, i en alder av 66 år. Hvis det er èn nordisk skuespiller som får meg til å le, er det definitivt ham! Mine første minner fra ham, er fra TV-serien Kurt Olssons Television, der han bl.a. prøver å forklare enkle ting på tungvinte måter. Men det syns han selvfølgelig ikke selv, hehe.

Han har også laget julekalender-serier på TV, og opptrått i utallige skikkelser på utallige steder over hele Sverige. En klassiker er episoden med broåpning over Göta Älv, som finnes på dette klippet under.

Jeg takker for alle smil og latterkuler han har gitt meg gjennom årene.
Ironisk nok har det nettopp blitt gitt ut dvd med med Kurt Olssons Television som jeg hentet på postkontoret i dag. Da jeg viser den til arbeidskolleagene, får jeg vite av formannen min, at Kurt, dvs. Lasse nettopp var død. Merkelig...


Den svenske avisen Göteborgsposten skriver følgende i dag mandag:

Den folkkäre underhållaren Lasse Brandeby har avlidit på sjukhus i Göteborg efter en tids sjukdom bekräftar hans dotter Anna Brandeby Harström för Expressen. Han blev 66 år.

Sitt publika genombrott fick han som Kurt Olsson, hemmamannen från Hisingen som var sällsynt skicklig på att förklara lätta saker krångligt.
Med Kurt Olssons television och Fådda blommor i slutet av 1980-talet kom Lasse Brandeby med något nytt, lite galet och annorlunda.
Damorkestern, svensktoppslåtarna, kärleken till triangel-Gudrun (Anki Rahlskog) och samspelet med hårt hunsade assistenten Arne (Hans Wiktorsson) gjorde honom snart populär.
Med hjälp av tv:s genomslagskraft och senare biorullen Kurt Olsson – filmen om mitt liv som mig själv, blev Lasse Brandeby Kurtan med svenska folket. Hans charmfullt burdusa och självupptagna rollfigur, i rutig kavaj och obegriplig frisyr, blev både folkkär och kultförklarad.
Kurt Olsson överlevde sina egna produktioner och "samarbetet" med Lasse Brandeby fortsatte länge, så sent som i somras var han aktuell i rollen.
- Jag har Kurtan att tacka för mycket, inte minst ekonomiskt, förklarade Brandeby i ett samtal med GP för några år sedan.

Även om det var i tv som han fick sitt genombrott med Kurt Olsson, så var det i radion som det hela började.
Efter att ha arbetat på ingenjörsbyrå, varit lärare och jobbat som fritidsgårdsföreståndare kom Lasse Brandeby in på journalisthögskolan i Göteborg 1980. Han hamnade därefter i Borås och på Radio Sjuhärad där han stannade några år. Det var där – och senare på lokalradion i Göteborg – som Kurt Olsson föddes och utvecklades – för att slutligen ta över.
Det blev nämligen inte mer journalistik – det blev underhållning, skådespeleri och betydligt fler och varierade roller än den som förvirrad hemmaman.
Lasse Brandeby spelade fars hos Hagge Geigert, folklustspel med Eva Rydberg och revy med Kent Andersson. Han var på olika håll i landet med i musikaler, buskis, operetter och diverse teateruppsättningar.

Inte minst syntes han ofta i tv där han medverkade i olika humor- och underhållningsprogram. Säkert är det många som minns honom som spårvägare Mjunstedt i serien Rena rama Rolf där han och komikern Robert Gustafsson blev ett radarpar. Lasse Brandeby medverkade även i flera filmer och spelade under senare år bland annat polis i filmerna som byggde på böckerna om Irene Huss och som spelades in i Göteborg.

Lasse Brandeby blev barnens favorit som dieselråtta i julkalendern 2002 (han var även med i julkalendern 1990) där han bland andra spelade mot Sven Wollter och han blev hela folkets favorit när han med stapplande steg deltog i Let´s dance i TV4 för fem år sedan, ett deltagande som han själv tyckte blev längre än nödvändigt.
- Det var väl knappast för det konstnärliga utförandet som folk röstade mig kvar, som han med glimten i ögat uttryckte efter en av deltävlingarna.

Hele artikkelen kan leses her

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar