søndag 27. mars 2011

Pengeprat i familien

I dag har vi hygget sammen som familie hele dagen. Det startet med barnetv i morges, fortsatte med gudstjeneste i Frederikshavn Kirkecenter, deilig lunsj hjemme, halvannen times middagslur, og lekker indisk mat til middag. Innimellom har vi snakket om ting vi kunne tenke oss å kjøpe til familien. Noen av ønskene er:
- større TV
- sofa med plass til flere, som også kan bli sovesofa
- elektronisk trommesett til Simon
- bedre lydanlegg i stua
- foodprocessor til kjøkkenet
- iPad til å spille på og lese nyheter

Vi prøver å inkludere barna i dette, så de skal lære at det ikke bare er å hente det man (syns at man) trenger i byens butikker. I tillegg vil vi også at det skal være bevisste VERDIER bak beslutningene som tas om slike anskaffelser.

For eksempel det med større TV.
For tiden har vi ikke bil, noe som gjør at vi tilbringer mere tid hjemme enn før. Ett av barna liker veldig godt å se film sammen med de voksne, noe som er kvalitetstid for han. Dermed blir det også en VERDI i en slik anskaffelse, fordi den vil skape gode opplevelser for flere i familien. Samt for barnas venner når de er på besøk eller blir invitert til en filmkveld i stort HD-format...

Prosessen med å kjøpe en ny ting til flere tusen kroner bruker vi god tid på. Vi kikker på annonser, spør venner og kjente som har mer peiling enn oss selv, og leser tester av forskjellige flatskjermer på nettet. Vi går innom TV-butikker når vi er i byen, og legger plutselig mer merke til hva slags TV andre har.
Tilsammen gjør det at vi får et visst overblikk over hvilke tilbud som finnes, hva som anbefales, og hva som er viktig å tenke på når man kjøper.

Ved kjøp av ny TV betyr det også at vi får en TV til overs. Nå har vi en 3 år gammel Sony Bravia vi er godt fornøyd med, som kanskje vil innbringe 1200-1800 kr som kan legges i den nye TVen. Vi har også nettopp solgt vår eldste bærbare PC, som delvis defekt pga dens skavanker, og fått inn 640 kr derfra.
Har vi andre ting i leiligheten som vi ikke bruker, og som gjerne kan selges nå i stedet for å ligge i skuffen i flere år og miste verdi samtidig? Akkurat på det punktet begynner vi nok å gå tomme, fordi vi har fått rensket ut flere ganger.

La oss så si at vi mangler 5000 kr for å få den TVen vi gjerne vil ha. Hvordan skaffer vi det?
Èn mulighet er at jeg tar ut en del plusstimer på jobben, så de 5000 kr kommer inn på den måten.
En annen mulighet er å bruke mine jule- og bursdagspenger på TV, fordi jeg selv også får glede av den. Da kan jeg ta ut litt mindre plusstimer.

Noen kjøper seg fine ting i juni måned, når det kommer skattepenger og feriepenger, men disse pengene er allerede medregnet i vårt årsbudsjett, og blir dermed ikke noe eget overskudd når de kommer til utbetaling.
Imidlertid er det avsatt 2000 kr hver måned til nyansaffelser som er nødvendige. Det kan f.eks. være nytt kjøleskap, printer (som vi måtte ha tidligere i måneden fordi den gamle avgikk ved døden) bøker, film, sykler ellerNØDVENDIGE fornyelser av annet innbo. Hvis halvparten av pengene som er avsatt til dette, brukes til en dyr TV, blir det dermed mindre penger til de andre ting som kan være mer nyttige, f.eks. ny sykkel hvis den gamle blir ødelagt.

Jeg syns slike prosesser er spennende, fordi vi får tenkt gjennom mange aspekter, prioriteringer og verdier underveis. Dessuten er det artig å involvere barna fordi de også har meninger, tanker og ønsker for hvordan deres hverdag skal være. På den måten kan vi sammen ta beslutninger, og alle får kommet med deres synspunkter. Det har det heldigvis blitt rom for etterhvert...

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar