torsdag 9. september 2010

Er ikke epleslang tyveri?

(Bilde fra mittsnitt.wordpress.com)

Tirsdag skrev Sandefjords Blad om to tenåringsjenter som hadde vært på epleslang, og deretter fått en skikkelig omgang kjeft, pryl eller trusler. Alt etter hva sannheten egentlig var. Deretter tok fedrene til de to jentene affære, og igjen etter hva som nå er sant, banket opp bonden og kameraten hans så de måtte til lege.

Hva som egentlig skjedde har jeg ikke noe formening om. Men at jentene var på bondens eiendom for å ta epler de ikke hadde tenkt å betale for, er visst alle partene enige om. Torsdag morgen er hele saken fjernet fra SBs nettsider, sikkert fordi jentene er mindreårige og avisen har gått altfor langt uten å sjekke kildene.

Det som er både interessant og spennende, er at saken engasjerte noe voldsomt, og langt over 100 kommentarer ble lagt inn på avisens artikkel om saken. Og her var det mye lesing som overrasket meg: Mange av skribentene syns det er helt OK å stjele epler fra andre. De begrunner sitt syn med bl.a. "dette er normalt for barn", "det er en del av oppveksten", "epleslang er ikke tyveri", "de som har epletrær må forvente at andre forsyner seg av dem", osv.

Heldigvis mener en del at alt man tar fra andre, uansett om det er fra bonden eller fruktdisken på Rema, kalles tyveri. Og handlingen som utføres er stjeling. Uansett om man er 10 år eller 90 år.

Jeg ble sjokkert over at så mange mener at epleslang er helt greit, og at det å gå inn i andres hager for å stjele epler er uproblematisk. Selvfølgelig er dette galt! Har man så innmari lyst på epler, og er så innmari langt fra en butikk (som i dag ofte har åpent fra kl 07-23), kunne man helt sikkert spurt eieren om man kunne ta et eple. Og fått grønt lys.

Hva mener dere?

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar