torsdag 2. september 2010

Her er min definisjon av ekte frihet


Hva er egentlig frihet?

Mange mennesker tenker at frihet finnes i å gjøre som en selv vil. Er dette riktig?

Tenk deg en tilstand av ”absolutt frihet” ut i fra tanken at ”jeg gjør det jeg vil”. Da kan du gjøre absolutt alt. Men det kan også alle andre! Da blir ”friheten” raskt endret til anarki og kaos. Når kaos råder kan en ikke lenger ta stilling til omstendighetene, og mister dermed valgfrihet.

Et annen problem med ”jeg gjør som jeg vil”-tanken, er at det kan fort føre til fangenskap. Tenk på alle som bruker sin ”frihet” til å begynne med narkotika. Det begynner med at en gjør det en vil, men til slutt er man fanget i å gjøre det man ikke vil.

Frihet kan ikke løsrives fra alt annet og bli gjort uavhengig av omstendighetene. Ekte frihet er alltid innenfor noen definerte rammer. Det er den som GIR friheten, som definerer rammene.

Ta imot eller ta?

Ekte frihet er ikke noe som vi kan ta oss når det passer. Frihet kan nemlig bare bli gitt og deretter mottatt. Ingen kan egentlig ”ta seg frihet”. Det er personen som gir frihet som definerer hva slags frihet han gir; hva rammene er, hva begrensningene er.

Merk deg Jesu ord i Johannes 8:26 ”Får sønnen frigjort dere, da blir dere virkelig fri”.

Vi er kun ”virkelige fri” i den grad vi holder oss til det Jesus har gjort. Den friheten han gir setter oss virkelig fri, mens den ”friheten” vi tar oss selv, fører dypest sett til bundethet.

Virkelig fri?

Jesus var fri til å være seg selv på en helt spesiell måte. Han kunne holde seg unna et hvilket som helst forsøk på å la seg fange – være seg fysisk eller åndelig.

Da Jesus endelig ble ”tatt til fange” var det hans eget valg: Jesus visste om alt det som skulle skje med ham. Han gikk fram og spurte dem: ”Hvem leter dere etter?”. (Johannes 18:4).

Soldatene sier da at de er ute etter Jesus fra Nasaret, og Jesus svarer: ”Det er meg!”. Eller direkte fra grunnteksten ”Jeg Er!”. Med denne mektige proklamasjonen faller hele troppen bakover, slått av Guds kraft. Jesus viser at han har makt til å gjøre akkurat det han vil, men samtidig en overgivelse til å villig å inn i det Faderen har for ham.

Frivillig

Mennesker tenker: ”Jeg gjør det jeg vil”. Men det er noe helt annet som preger Jesu liv – en frihet som derimot defineres slik: ”Jeg vil det jeg gjør”. Det var hans villige, tillitsfulle overgivelse til å holde seg innenfor Faderens gode vilje som var kilden til hans frihet.

Den friheten som Jesus gir oss, er kun den samme type frihet han selv hadde og levde i. Jesu mål for oss er at vi ikke lenger skal bli fanget i å leve for oss selv, men derimot vandre i friheten som finnes i å leve etter hans vilje:

”Og han døde for alle, for at de som lever, ikke lenger skal leve for seg selv, men for ham som døde og stod opp for dem” 2. Korinterbrev 5:15

Velg å være fri

Tillit til Gud er helt grunnleggende i det kristne livet, der fokuset bestandig er på hjerteholdninger. Ekte frihet bygges på og vokser i et tillitsfullt forhold til Gud der vi er villige til å omfavne hans vilje.

På en måte kan vi da si at ekte frihet også er å ”være seg selv” og ”gjøre det en vil”. Men det er da ikke de menneskelige lystene i oss som vi skal la oss styre. Vi kan ta tak i den dypere delen av oss, som gjerne vil vandre på Guds veier og holde oss nær til ham. Dette er også en del av oss; det er også noe vi egentlig vil.

Om vi bare er villige til å ville, så hjelper Gud oss til å være villige slik at vi hjelhjertet kan vandre i hans frihet. Da kan vi sannelig få være oss selv, slik Skaperen har tenkt vi skal være.

Artikkel "Ekte frihet", av Darryl Krause, misjonskontoret til UiO (Ungdom i Oppdrag), fra bladet Mot Målet, 2/2009.

1 kommentar:

  1. "The ultimate freedom is the freedom to choose to have no choise" - kan tolkes på mange måter....

    SvarSlett