søndag 18. juli 2010

Økonomi: 420.000 nordmenn uten kontroll


Tallene er hentet fra en undersøkelse gjennomført av analysebyrået Synovate for Nordea. Forbrukerøkonom Silje Sandmæl sier undersøkelsen bygger på 1005 intervjuer av personer i aldersgruppene mellom 18 og 65 år. Den norske befolkningen i disse aldersgruppene utgjør om lag tre millioner.

– Hensikten med undersøkelsen har vært å måle hvor sunn nordmenns økonomi er i 2010 sammenlignet med 2009 – året da finanskrisens virkninger rammet mange, sier Sandmæl. Undersøkelsen ble gjennomført i perioden 12. til 24. mai i år. Nesten annenhver nordmann har eller har hatt ett eller flere usunne tegn i sin privatøkonomi i løpet av de siste seks måneder. Undersøkelsen definerer flere forskjellige tegn som settes sammen i et risikobarometer.

Noe av det som måles er om månedslønna er brukt opp før neste lønningsdag, om regninger betales ved forfall, om gjelden har økt, hvor ofte kontoer blir overtrukket og mer generelt om bekymringer for privatøkonomien har ødelagt nattesøvnen eller om man går med en følelse av ikke lenger å ha kontroll over privatøkonomien.

Dette risikobarometeret viser at nordmenn er blitt flinkere til å betale regninger i tide og ikke øke kreditten, men samtidig er det langt flere som bruker opp lønna før neste lønningsdag og som sier de føler kontrollen med privatøkonomien ikke lenger er god.

Seniorøkonom Katrine Godding Boye i Nordea sier i en kommentar til undersøkelsen at nordmenn i 2009 opplevde en kraftig vekst i realdisponibel inntekt på grunn av de store rentekuttene fra Norges Bank.

Hun mener de ekstra midlene ga rom for både å nedbetale gjeld og øke forbruket. Årets undersøkelse viser imidlertid at mange brukte 2009 til å legge seg på et høyere forbruksnivå. Da Norges Bank i år startet en opptrapping av styringsrentene merket mange at det er vanskeligere å justere forbruket ned enn opp.

Hun mener det er hovedgrunnen til at 30 prosent flere i år bruker opp månedslønnen raskere enn i fjor.

– I år har lønnen økt mindre, strømprisene og andre store utgiftsposter har økt kraftig, og dermed oppstår det problemer for mange.

For folks privatøkonomi kan årene som kommer bli vanskeligere. Riktignok ser det akkurat nå ut til at det vil ta lengre tid før rentenivået går oppover, men samtidig er det nokså åpenbart at lønnsveksten blir svært moderat de neste årene, sier Godding Boye.

Reportasjen er fra Aftenposten.no er temmelig alvorlig syns jeg...

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar