søndag 25. april 2010

Den første måneden uten bil - noen erfaringer

Nå har det allerede gått vel en måned siden vår kjære Renault Trafic ble solgt.
Og Pia og jeg har ikke savnet den.

Årsaken til at bilen ble solgt var den medførte mye utgifter, og særlig de uforutsette verkstedregningene som vi syns kom altfor hyppig. I tillegg bor vi nesten midt i Frederikshavn by, og for å være helt ærlige, er det en luksus å skulle ha bil for å skulle handle, levere og hente barn på skolen og hos venner. Det er også en god årstid å prøve å klare seg uten bil på for tiden :-)

Vi kjører faktisk ikke mere buss eller tog enn før. Men vi sykler mye mere enn før. Vi har kjøpt en sykkeltilhenger, eller sykkeltrailer som det heter i Danmark. Den kan Simon (såvidt) sitte i, men primært blir den brukt til ukeshandling, kjøre avfall til gjenbruksplassen eller ha verktøy i når jeg skal ut å hjelpe folk med småting.

Jeg er overrasket over hvor lett den egentlig er å ha etter sykkelen, og bortsett fra at man skal regne med litt mer plass når man svinger, merker man ikke at den henger etter sykkelen når den er tom. Vi er veldig glad for den, og for at vi fikk den til god pris av våre venner JP og Louise.

Jeg gleder meg til å se regnskapet for den første måneden helt uten bil, når tallene for april skal summeres.

Vi har også studert hvilke muligheter som finnes for å gjøre annen transport rimeligere:
- Når Pia skal til Hjørring hver dag på skole, kan hun kjøpe månedskort til ca kr 600,-. Da kan hun også kjøre buss lokalt i Frederikshavn på samme kortet, ja faktisk alt innen samme sone fra Fr.havn til Hjørring.
- Barn under 12 år kjører gratis med all offentlig transport i DK.
- Det finnes årskort for person uten bil, for reisen Hirtshals-Larvik. Damen bak skranken i Larvik kunne bare ikke fortelle meg prisen. Jeg måtte snakke med ansvarlig for årskort-damen. Så lite utbredt er tydeligvis denne ordningen.
- Når Pia skal sporadisk til Hjørring, kan hun kjøre med noen andre studenter. For tiden er hun i skole kun to dager i uken, og kjører med noen medstudenter som hun betaler kr 20,-/tur retur for - det er  kjempebillig.

Det går sport i dette, og for de som måtte lure, handler ikke dette om å være gjerrig eller nærig:
Det handler om å bruke penger målbevisst på det vi VIL bruke penger på. Ikke bare klatte det bort eller sløse det bort på ubetydelige ting, mens hverdagene og livet går...

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar