Igjen er det store overskrifter i dagspressen om folks pengeproblemer. Særlig opptil jul fristes mange til å handle på kreditt, noe som er noe dritt, for å si det veldig enkelt. Hus kan man kjøpe på kreditt (hvis man har betalingsevne), men mobil, PC og TV blir frytelig dyrt hvis man skal lånefinansiere gjennom et av de utallige kredittkortselskapene.
Særlig unge mennesker har betalingsproblemer i Norge, og bare i Sandefjord er det nesten 2.200 personer som har betalingsanmerkninger. Det er nesten 5 % av kommunens innbyggere.
Så langt i år har det vært 62 søknader om gjeldsordning, mot 55 i hele 2009.
59 begjæringer om utkastelse fra bolig, mot 68 i 2009.
2328 utleggsforretninger, en økning på 209 fra 2009.
Bak alle disse tallene gjemmer det seg mennesker som har kommet i dette uføret enten frivillig eller ufrivillig. Dessverre er tendensen at mange prøver å utnytte systemet, og en Sandefjording var endog på sydenferie betalt med kredittkort, like før søknaden om gjeldssanering ble sendt.
Det er altfor lett å låne penger i Norge, og da særlig små beløp opp til 20.-30.000 gjennom kredittkortselskap. Allikevel kan man ikke skylde på dette argumentet for at man havner i problemer. Det er kun ens egne handlinger man skal stå til ansvar for.
Programmene på både dansk og norsk TV3 som heter Luksusfellen hjelper mennesker som har mistet oversikten over økonomien. De finner roten til problemet, prøver å lære offeret nye vaner og økonomiske rutiner, og snakker ofte med bank, eiendomsmegler og finansieringsselskap for å lage en langsiktig og oversiktilig plan for forbruk og avvikling av gjelden i årene fremover.
Programmene er veldig interessante, fordi man kan lære mange ting av både ekspertene og hva man IKKE bør gjøre av ofrene i serien. Nå har jeg kanskje en spesiell interesse av dette fordi jeg syns økonomi er kjempespennende, og har sett hva enkle økonomiske grep kan endre i tilværelse og familieliv.
Vi har selv hatt tøffe økonomiske tider da husbåten vår vanskelig lot seg selge, og endte med et stort tap. Det innebar at vi måtte skjære ned på aktiviteter som hus-investering, selge bil nr 2, osv.
Mitt første råd må ihvertfall være: Snakk!
La banken få vite hvordan du har det økonomisk, oppsøk en seriøs økonomisk rådgiver, få råd av andre som har vært i samme situasjon. Og fremfor alt: Brems forbruket. Det er mye enklere å redusere utgifter, enn å øke inntekter.
Dette er noe jeg brenner skikkelig for, og vil skrive mer om i januar 2011...
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar