tirsdag 7. desember 2010

Pia og jeg har kobberbryllup - gift i 12,5 år!

I går, 6. desember, hadde vi kobberbryllup som betyr at vi har vært gift i 12,5 år. Allerede. Danskene feirer denne begivenheten noen ganger på samme måte som sølvbryllup. Kanskje ikke så merkelig med tanke på at danske ekteskap gjennomsnittlig holder i 7 år?

Jeg som nordmann har ingen tradisjoner for å feire dette, så jeg har prøvd å sette meg inn i fruens tankegang, som forventet en fest. Det blir det egentlig også til sommeren, når hun er ferdig med å studere. Det er også vrient å få hele hennes familie til å kjøre gjennom et snødekket Jylland, en weekend i desember, på veier som er snøfylte og inviterer til utfordringer. Særlig fordi familien er spredt over det ganske dronningeriket fra det ytterste vest-Jylland over til Amager og København :-)

Bildet er fra bryllupsfesten 6.6.98, hvor vi fikk sangene våre servert på en ferge. Hun jobbet ombord på Bastø I den gang. Ganske symbolsk for vårt ekteskap faktisk... ;-)

Gårdsdagen tilbragte jeg dessuten i Horten, og Pia var også på jobb i barnehagen. Med andre ord: Ingen særlig stor markering av dagen det, bortsett fra min gave gjennom Euroflora som var en flott blomsteroppsats med personlig skrevet kort som gjorde at alle tre i heimen gråt når de leste det. Da var det sikkert bra :-)

Derfor har jeg invitert den lille frue ut på førstkommende lørdag, og fått barnepass til våre to barn hele kvelden. Jeg skal ikke røpe hva planene for kvelden blir...

På hjemmesiden www.festabc.dk kan man lese om hva som er skikk og bruk til de forskjellige danske fester, og under har jeg klippet inn innlegget om kobberbryllup:

Kobberbrylluppet er en god anledning til at samle familie og venner til fest for at fejre, at man nu er halvvejs mod sølvbrylluppet.
Kobberbrylluppet er blevet meget almindeligt at fejre de senere år, og traditionerne er først ved at blive dannet.

Når man har kobberbryllup, bør man forberede sig på at blive vækket tidligt om morgnen på selve dagen af gode venner og familie, der vil lykønske. Ofte forventes en form for morgenmadstraktement til de fremmødte gæster. Derfor bør man købe ekstra ind til morgenbordet.
Morgenvækningen arrangeres af venner og familie, der også sørger for en halv æresport og et hornorkester. Sammen synges “ Det er så yndigt at følges ad" og kobberbrudeparret viser sig i døren og inviterer på morgenmad.

Senere på dagen eller i weekenden før eller efter holdes en egentlig fest. Festen arrangeres af kobberbrudeparret, og bordplanen er som til brylluppet. Dvs. at kobberbrudeparret sidder sammen. Bruden på gommens højre side. Derudover er bordplanen fri.

Festen er ikke så højtidelig, og der er derfor ikke en bestemt talerække. Dog bør kobberbrudgommen holde en takketale til sin udkårne. De øvrige taler er op til gæsternes lyst.
Sange og taler bør i øvrigt primært skue fremad og ikke dvæle ved fortiden. Man fejrer det unge ægteskab, og ønsker fortsat lykke og fremgang for kobberbrudeparret.
Kysseritualet fra brylluppet er efterhånden blevet almindeligt til kobberbryllupper. Gæsterne slår med bestikket på tallerkner eller glas, og parret står op på stolene og kysser hinanden.

Opdækningen til et kobberbryllup bør indeholde kobberfarvede ting. Det kan være dugen eller enkelte kobberting, der bruges som bordpynt, resten af opdækningen bør nødvendigvis passe til kobberfarven.
Til kobberbrylluppet er det oplagt, at gæsternes gaver består af kobberting, fx lækkert køkkengrej. Som ved brylluppet er det en god idé med et gavebord og nogle til at pakke gaverne ud, hvis man har inviteret mange gæster.

Kobberbrylluppet er stadig en så ny tradition, at der i høj grad er lagt op til improvisationer. Stående buffet eller sammenskudsgilde er derfor ikke ukorrekte måder at fejre sit kobberbryllup på.

1 kommentar: