mandag 8. november 2010

Enkelt og opplysende om voksne med ADHD

Artikkelen under er hentet fra Ugeavisen Odense, og den forklarer meget godt og enkelt om ADHD hos voksne. Bør leses av alle, fordi alle kjenner noen som har ADHD. Samtidig som din forståelse blir større, får du også et lite innblikk i vår verden. Takk!


ADHD er en forkortelse af et engelsk udtryk for opmærksomhedsforstyrrelse og hyperaktivitet.

Symptomerne afspejler en bestemt måde, som stoffet dopamin i hjernen fungerer på. Dopamin regulerer de processer, som vores hjernesystem bruger, når der skal udføres en opgave, men dopamin regulerer også kroppens muskelaktivitet.


- Ved ADHD hos voksne kommer det til udtryk som en indre uro og anspændthed eller synlig hyperaktivitet, som man kender det ved børn med ADHD, oplyser overlæge Marianne Breds Geoffrey, der er specialist i psykiatri, til netdoktor.dk.

Intelligens og ADHD

ADHD er oftest medfødt og er stærkt arveligt. Hos familier kan man undertiden følge symptomerne gennem generationer. Ofte vil ens børn have forskellige grader af ADHD, og blandt voksne findes ADHD ligeså tit hos kvinder som hos mænd.

ADHD har intet med intelligens at gøre. Mange med ADHD er meget intelligente og kreative, og derfor kan det virke ekstra uforståeligt, når de ikke bruger deres evner og muligheder.

Typiske symptomer

Mange med ADHD er meget følsomme over for lyd. Når støj står på, bliver nogle irritable, mens andre bliver fjerne. De har svært ved at være til stede og deltage aktivt og positivt i mange hverdagshandlinger på arbejde og i hjemmet.

Også synet påvirkes af ADHD. Små bevægelser og skift i omgivelserne registreres tydeligere hos voksne med ADHD.

Voksne med ADHD udmattes i selskab med andre mennesker, og de har derfor tit svært ved at befinde sig i sociale sammenhænge, fx i kantinen på grund af larm eller skiftende synspåvirkninger, sidde i et kontorlandskab eller deltage i gruppearbejde.

Men også evnen til at handle er påvirket.
Voksne med ADHD har svært ved at holde opmærksomhed på ét sted, og det har betydning for deres evne til at gøre forskellige ting i dagligdagen.

Det er derfor vigtigt, at man indretter rammerne på arbejde på en sådan måde, at den voksne med ADHD fungerer bedst muligt. Og når der stilles opgaver, kan man regne med, at den voksne med ADHD er god til at skabe idéer og inspirere i en opstartfase; men når der kommer en masse delprocesser i opgaveløsningen, bliver det tit uoverskueligt for den voksne med ADHD. Der kommer mange løse ender, eller der fokuseres alt for meget på detaljer, så det er svært at gøre noget færdigt.

I hjemmet udskydes betaling af regninger, rengøring, tøjvask, indtil det absolut ikke kan lade sig gøre at udskyde det længere. Stress og lavt selvværd følger så med. Og især opgaver, hvis løsning er vigtig for den pågældende selv, er svære. Man kan godt hjælpe andre, men ikke sig selv.

Hyperaktivitet vil aftage og erstattes af følelse af indre uro, tankemylder og snakkesaglighed. Den voksne med ADHD er rastløs og handler ofte impulsivt.

Ledsagesygdomme

Mange der lider af ADHD oplever også en række andre følgevirkninger som fx søvnforstyrrelser, stress, migræne og får følgeproblemer, som har lighedspunkter med autisme.

Nogle begynder tidligt at ryge, fordi de oplever, at nikotin har en gavnlig effekt, mens andre desværre får problemer med alkohol eller hash. Det gælder dog ikke børn, som kommer i behandling for ADHD, hvor misbrugsproblemer senere i livet ikke er mere omfattende end hos de, der ikke har ADHD.

Behandling

Heldigvis er der kommet megen opmærksomhed omkring ADHD, således at diagnosen i dag stilles tidligere og oftere. Det gør behandlingen lettere.

Behandlingen kan både være ikke-medicinsk og medicinsk.

I den ikke-medicinske behandling indgår bla. indretning af omgivelser og livsprocesser på en sådan måde, at ADHD-virkningerne bliver mindst muligt. Herved kan skabes en god spiral i dagligdagen.

Også andre påvirkninger kan sættes i værk, men medicin kan være nødvendig. Der findes en række forskellige former for medicinsk behandling.

Både den ikke-medicinske og medicinske behandling forudsætter professionel tilrettelæggelse.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar