torsdag 25. november 2010

Redde orgel - total kirkelig skivebom!

I Horten skal det samles sammen ca 3,5 mill. kr, og brukes ca 10 år med frivillig innsats for å få det gamle kirkeorgelet til å bli optimalt igjen. Etter min mening er dette total skivebom! Gjengangeren.no brakte i går historien om prosjektet, og pengeinnsamlingen som allerede har pågått i 6 seks år og så langt innbrakt kr 700.000,-

Denne måten å vise hva kirken står for, minner om noe forhistorisk, hvor det er var viktigere å fylle Gudshusene med kostbarheter og utsmykning, og glemme hva som faktisk er poenget. Min mening er at kirkens (som for øvrig ikke er en bygning, men MENNESKER) største prioritering burde være å hjelpe trengende, vise hvem Gud er, samt være tilgjengelig for de som søker hjelp. Et kirkeorgel oppfyller ingen av disse kriteriene. Tvertimot har det i dette tilfellet heller ført til pinlige situasjoner og oppsigelser fra organistene.

Jeg er en troende, og prøver på ingen måte å vanne ut evangeliet ved å droppe kirkelige bygninger. Det har kirken klart selv. Jeg tror vi må tilbake til urkristendommens prinsipper, der de troende helt enkelt prioriterte fellesskapet med hverandre, spiste sammen og ble respektert av folket.
Det betyr at man velger bort nakkefellesskap med ansiktsfellesskap, bytter ut monolog med dialog, og er i et kristent fellesskap hvor man ikke drukner i mengden, men kan oppleve seg sett, hørt og bli elsket.

Disse verdiene kan man helt fint klare å oppfylle uten store bygningsmasser som skal betales og vedlikeholdes. Det krever bare kristne mennesker med et hjem. Og det har de fleste.

Hvorfor ikke tenke praktisk og vinn-vinn?
Bruk frivillige til å spille piano eller på en gitar i gudstjenestene, dropp de betalte organistene, og bruk pengene på å hjelpe mennesker både praktisk og økonomisk. Det må være en MYE bedre måte å forvalte penger, i en kommune som sårt trenger hver eneste krone...

Ill. bilde av orgelet i Østbirk Kirke

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar