onsdag 24. november 2010

Opp til 10 cm snø i Jylland: Full panikk, 347 biler reddet

Hvorfor blir det alltid full panikk i Danmark når det snør litt? Hvorfor stenger danske skoler hvis det blåser for mye om vinteren når det snør? Hvorfor har nesten ingen dansker vinterdekk?

Mentaliteten på dette området er himmelvid i forhold til nordmenns vintervaner. Som nordmann bosatt i Danmark gjennom flere år, overrasker det meg igjen og igjen hvor totalt uforberedt danskene virker, selv om kalenderen kai si desember, januar eller februar, og gradestokken har ligget lenge under 0.

Jeg har gjort meg noen tanker om hvorfor det er slik:
Danskene er ukuelige optimister, og er et av de land i verden hvor man ser lysest på livet. Selv om mange ser nyheter og vær om kvelden, er det få som står opp tidligere dagen etter når det er meldt snø. Og heller ikke hvis det er i kombinasjon med mye vind.

I Danmark er det ganske flatt, noe som gjør at snefyking er et stort problem. Det vil si at noen steder er veien fri for snø, mens rundt neste sving kan det ligge en snøskavl på kanskje 2 meter midt over veien. Det gjør at selv om veien VIRKER fin, kan farene true.
Danskene liker heller ikke å bruke penger på ting de ikke mener de kan forsvare. Som f.eks. egne vinterdekk. Jeg mener å ha lest at 90% av danske biler kun har sommerdekk. Hele året. Når danskene skal på skiferie til Norge, kan man LEIE vinterdekk i Danmark... Antall dager med snø på veiene er kanskje 10-20 i løpet av en dansk vinter, og er dermed vesentlig lavere enn en vinter på Østlandet i Norge.

Danskene liker best å gå med helårsjakke og tykke vintersko. Regntøy, gummistøvler og endog enda mere heavy utrustning unngås helst, med mindre man skal på skiferie utenlands. Da reiser man likesågodt i hele vinterhabitten, inkl. skistøvler. Som ser ganske morsomt ut inne på en ferge, for en nordmann som alltid har med sånt i sekken.

Disse kombinasjonene gjør at skoler må stenge, fordi lærerne ikke kommer seg frem. Konserter og større arrangementer avlyses. Busser og tog blir ofte innstilt. Og 347 biler bare i deler av Jylland, måtte ha hjelp tirsdag denne uken, selv om det kun hadde snødd ca 10 cm. på det meste.

Danske Vejdirektoratet har laget en egen nettside hvor man kan få info om trafikkforholdene på vinterstid. Den er meget godt laget, og viser hvor veiene er glatte og hvor det er saltet.
Den har endog varsel om salting på sykkelstiene i de største byene. Ta en kikk her (www.vintertrafik.dk).

Vejdirektoratet har også laget en liten morsom film hvor de oppfordrer borgerne til å vise ansvar, klikk på linken.

2 kommentarer:

  1. "Danskene er ukuelige optimister"
    LOL. So true. Vi er det. "Det går nok bedre i morgen.." :D

    SvarSlett
  2. Så fikk vi det bekreftet - mange takk ;-)

    SvarSlett