fredag 14. januar 2011

Dagens kåseri: True or false - på reise i en flytende by


Det er stemningsfullt å høre fuglekvitter når man går på promenaden en tidlig morgenstund. Solen er allerede stått opp, og gjør fortauskafèen til et innbydende sted å sette seg for å spise litt, mens byen rundt meg våkner til liv. Stadig flere mennesker går med bestemte skritt forbi det slanke smijernetstakittet som lager et naturlig skille mellom kafèen og hovedferdselsåren mot restaurantene. 

Men, det er falskt alt sammen. Både fuglene, solen, varmen og byen. Det flytende samfunnet jeg for tiden oppholder meg i kalles Color Fantasy, og seiler daglig mellom Oslo og Kiel. Eller omvendt. Skjønt, hadde du tatt en sovepille hjemme i går ettermiddag, blitt transportert sovende ombord og først våknet her, er det nesten ingenting som skulle tilsi at du faktisk er på havet. Du kan se ut av vinduet ditt ned på en handle- og restaurantgate, omtrent som Sjøsiden kjøpesenter i Horten, og fortsatt kan du leve i visshet om at du i hvert fall ikke er langt hjemmefra. Grunnen til at jeg skriver nesten, er at hvis det er tåke, som det er nå, blir du vekket midt på natten av tyfonen som er plassert på skorsteinens topp, 5 dekk over deg. Og hvis tåken ikke skulle lette, blir du minnet om dette faktum gjennom resten av natten og morgentimene. Men bare hvis det ikke er tåke da. Eller hvis det er veldig høy sjø, som du kan registrere selv om skipet er stort. 


For skipet er stort. Virkelig stort. Kommer du om bord som landgangspassasjer slipper du å se bildekket, som fort kan vekke både gode og dårlige minner fra ymse Danmarksturer i blandet vær og i diverse årstider. Det er med andre ord lett å få hotell Cæsar-følelsen når du går ombord. Vennlig personale veileder deg for eksempel til heis nummer 11-18. Som tar deg opp på riktig lugardekk. Deretter skal du finne lugaren. Det kan by på utfordringer hvis man ikke har satt seg inn i systemet. Som for eksempel at lugarnummer som slutter på par-tall er utvendige lugarer.  Og innvendige lugarer slutter på oddetall. Selv om en del innvendige lugarer har utsikt ut. Til promenaden. 

Promenaden er nesten 200 meter lang, og inneholder flere spisesteder, butikker, barer og resepsjon. Og store, delikate toaletter systematisk plassert i sideveggene. Internett-maskiner, falske dyr og ikke minst dekor fra alle verdens hjørner pynter opp overalt og skal skape international stemning. Noe som fungerer upåklagelig, særlig fordi det er musikk overalt. Jazz, eksotiske toner, irsk pubmusikk er kun noe av utvalget, som leveres suverent og profesjonelt av dyktige kunstnere. Jeg er overbevist oom at min arbeidskollega Bent hadde tatt denne turen utelukkende for musikkens del, hadde han vært klar over kvaliteten og mangfoldet.
Mellom innslagene spilles lekker instrumental musikk over et meget godt høytaleranlegg, iscenesatt med passende og stemingsfullt lys i utallige farger. Wow, virkelig imponerende! Og det er nettopp slike detaljer som skiller denne turen fra andre fergeturer hvis man sammenligner med Danskebåtene fra Oslo.


Nå har jeg fått en gratis reise, og jeg regner med at det er årsaken til at jeg fikk en ganske sliten lugar, hvor sengen er skjev, gardinene er falmet og hullete, bordet ripet opp, og det kjennes ut som om 10 røykere har brukt badet som hemmelig røykerom. Det blir detaljer. Man oppholder seg ikke på lugaren på dette skipet, når man i tillegg til å gå bytur, kan sitte i Observation Lounge over kapteinen og følge med på seilasen, svømme eller ta badstu i badelandet, trene i fitnessenteret, prøve utallige spill i ungdomsavdelingen, teste lykken i kasinoet, handle i motebutikkene, gå på gratis dansekurs, se to ulike show hver kveld, spise, drikke eller lese en bok i biblioteket med den falske peisen.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar