søndag 9. januar 2011

Løsningen for deg som hater å måke

På Facebook kan jeg daglig lese om mine venners frustrasjoner vedrørende snømåking. Det har jeg kunnet siden starten av november. Og regner med å fortsette å lese tilsvarende meldinger i hvertfall de neste tre månedene. Det blir ganske mange måneder med vinter i Skandinavia, for ikke å snakke om mange timer med å flytte på tonnevis av frosne vannkrystaller i deres fritid. Som helt sikkert skulle blitt brukt til helt andre aktiviteter...

Dette var èn av tingene som gjorde at vi valgte å flytte fra enebolig til blokk, for snart tre år siden. Vi syns ikke det var noe gøy å verken måke snø om vinteren, eller passe en stor hage på sommeren. Selv om den var lettstelt nok, og krevde kun litt luking i tillegg til gressklipping fra april til november (det er normalt i DK).

I dag bor vi i blokk, ca 1 km. vest for Frederikshavn Rådhus, og bør ikke tenke på snørydding om vinteren eller vedlikehold av grøntarealene om sommeren. Det nyter vi virkelig! Mange har spurt om vi ikke savner hage, men vi HAR jo nesten 7.000 m2 veltrimmet gressplen like utenfor blokken. På begge sider. Inkludert stor lekeplass, og flere benker og bord hvor boligselskapet setter ut griller om sommeren. Og hvis vi ønsker å grille litt mer privat, KJENNER vi mange som både har hage og grill. Så kan vi heller ta med maten som skal grilles ;-)

Poenget her, er å innrette sitt liv etter hva man gir verdi.
De mennesker som ELSKER hage, kunne aldri tenke seg å bo noe sted uten egne grønne arealer på alle sider av huset, som de selv skal passe. Slike mennesker hadde sikkert aldri overlevd i en blokk. Og hadde sikkert blitt en pestilens for oss andre å være sammen med, fordi man lever på en måte som ikke harmonerer med de verdiene og prioriteringene man har satt seg.
Det som er viktig, er at man TAR SEG TID til å definere hva som er viktig.

I vårt tilfelle, ville vi heller bruke tid sammen som familie, i stedet for å ha et eget hus med hage som skal vedlikeholdes og betales. Ved å flytte sparte vi ca 100.000 kr hvert år i boligutgifter inkl. renter (ikke avdrag), vedlikehold og nødvendig utbedring som dukker opp i et eldre hus. Det gjorde også at Pia kunne starte på en utdannelse, og få oppfylt èn av sine drømmer.

I 2010 betalte vi gjennomsnittlig DKK 5.200,- i måneden for husleie, garasje (når vi hadde bil), strøm, varme og kanalpakke til TVen. Leiligheten er på 102m2, var nyoppusset da vi flyttet inn og ligger i 3. etasje med flott utsikt vestover.

Hvis du som leser dette, er en av dem som hater å måte snø, kan det hende du skal regne med enda flere snørike vintre i årene fremover. Det KAN være med på å endre prioriteringene dine, slik at neste gang du flytter, velger du en bolig hvor du kan slippe for noe av det du ikke liker. Så du kan bruke tiden på ting som betyr noe. Og det vet de fleste godt hva er.
Hvis du ikke har definert det, vil jeg oppmuntre deg til å bruke tid på å finne det ut.
Da blir livet mye mere enn å kun eksistere...

Bilder fra kjøkkenvinduet mot leke- og grillplassen, samt fra balkongen mot sydvest.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar