mandag 3. januar 2011

Dansk Fotgjengerforbund: Formannens nyttårstale

Jeg er medlem i Dansk Fodgængerforbund (medlem nr 11 faktisk), som er en interesseorganisasjon for gående. Det er jo de fleste av oss. På samme måte som det finnes sykkel- og pendlerforeninger, arbeider DFGF for å bedre vilkårene for nettopp fotgjengere. Les mer på www.fodtrafik.dk

Her er vår formanns nyttårstale:

Fodgængerformandens nytårstale 2011

Søndag den 2. januar 2011

Kære fodgængere  (og det er jo os alle). Et nyt år venter, hvor vi atter får chancen for at bedre ulykkesstatistikken. Fodgængerne er i 2010 blevet mere synlige som trafik-ofre. Ikke nødvendigvis fordi der er kommet flere til skade, men fordi bilister og cyklister mønstrer færre tilskadekomne. Derfor fylder fodgængerne forholdsvis mere i ulykkesstatistikken.

Samtidig tvivler sagkundskaben på lødigheden af de indsamlede statistikker. Når en bil krølles lidt i et uheld, vil både politi og forsikringsselskaber blive involveret, men cyklister og fodgængere har ofte for vane at bide smerten og det revne tøj i sig, og humpe videre uden at ulejlige andre. Det skal være meget galt, før der søges læge. Derfor er vort kendskab til fodgængerulykker begrænset. Både hyppighed, årsag og skadens omfang. Disse statistikker må gerne udbygges i 2011.

Midt i vinterens sne, kulde og mørke ser vi betydningen af at være ordentligt forberedt. For bilister handler det om egnede dæk og frit udsyn gennem rensede ruder. For cyklister gælder det at stå af og trække cyklen i tide, inden de styrter. Og fodgængere, selv med pigsko, må desværre indse at de meget nemt kan komme galt afsted, også uden egen skyld, når køretøjer skrider rundt i landskabet. 

Heldigvis har fodgængerne fortovet – i hvert fald somme tider. Hvis det er ryddet for sne, og ikke okkuperet af cyklister, forretningsskilte, parkerede biler, brænde, grus eller byggevarer. Fortovene er beregnet til at sikre fodgængerne, men bruges ofte som et tag-selv-bord for erhverv, kørende og grundejere. Lad os ønske at det nye år bringer en større nidkærhed til kommuner og politi, så de vil håndhæve reglerne på disse områder.
Gid det nye år også vil bringe større indsigt til de etablerede trafiksikkerhedsaktører og deres sponsorer, så de løfter deres del af ansvaret for fodgængernes skæbne, og ikke bare hævder at fodgængerne ikke er deres bord. Må året 2011 føre til øget ansvarlighed hos myndighederne, og gerne medføre at fodgængerne vil blive opfattet som ligeværdige trafikanter.  

I trafikplanlægningen hersker en tendens til at komplicere tingene, så de svageste trafikanter falder i vejsiden. Endnu mere kompleks teknik, kortere tid til at komme over gaden, nedlæggelse af fodgængerfelter, og ingen information om nye regler – endsige genopfriskning af gamle regler. Endnu har ingen påtaget sig ansvaret for løbende orientering om ønsket adfærd i trafikken, over en bred front. Må det kommende år medføre, at de instanser som har mandatet, også viser sig det voksent, og inddrager alle gode kræfter i arbejdet.

Men lad os ikke kun tale om hvad de andre skal gøre. Lad os fodgængere selv hjælpe til at undgå ulykkerne: Overhold færdselsreglerne, og når du skifter fra fodgænger til cyklist eller bilist, så vis hensyn over for fodgængerne. Om lidt er det dig selv, eller din familie, der er fodgænger.

Mange fodgængere påkøres i mørket, af cykler eller biler. Mod cyklers ofte svage forlys hjælper ikke kun refleksbrikker, hvor desuden hvid beklædning som hue, handsker eller halstørklæde, vil hjælpe til at  cyklisten ser fodgængeren i tide. En mørkt klædt person på en mørk vej har meget imod sig. Det gælder især ældre fodgængere, som ikke nemt springer til siden.

Ved fælles hjælp fra alle i trafikken kan vi lykkes med gøre 2011 til det år hvor antallet af ulykker faldt også for fodgængere. Gud bevare trafikanterne.

Med venlig hilsen
Dansk Fodgænger Forbund www.fodtrafik.dk

Mikael le Dous, formand

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar